05/04/2013

Una Syriza per superar recels i absències

2 min

BarcelonaVuit representants de l'esquerra política i intel·lectual catalana van voler posar ahir a Barcelona una pedra cap al projecte aglutinador que molts han volgut batejar com la Syriza catalana . L'acte va ser organitzat per la Fundació Nous Horitzons i estava encapçalat per ICV-EUiA. Dolors Camats, presentadora de la conferència, va argumentar que els partits d'esquerra s'han d'unir per respondre als moviments socials. Joan Ignasi Elena, cap de la facció crítica del PSC Avancem, fins i tot va proposar que aquests partits es presentin amb un mateix programa i amb "el dret a decidir com a punt de trobada". Per assolir-ho, Camats va afirmar que cal "aprenentatge per treballar conjuntament i superar els recels entre persones i personatges". Alguns d'aquests personatges destacaven per la seva absència.

L'absència principal va ser la d'Itziar González, exregidora de Ciutat Vella i nova estrella de l'esquerra més guerrera, que havia de ser la ponent número nou. Camats va excusar González perquè era en una reunió amb arquitectes del districte de Ciutat Vella. De la plana major del PSC només hi havia d'espectador Jaume Collboni, tot i que va explicar-me que era allà per iniciativa pròpia: "Vaig rebre per Facebook la invitació de Joan Herrera i, com que sóc d'esquerres i tinc curiositat, he vingut". D'ICV-EUiA hi era tothom. Joan Herrera i Joan Coscubiela vestien de rigorós negre. Coscubiela es diferenciava amb un pin vermell i Herrera mastegant xiclet. D'ERC, només el seu exportaveu Ignasi Llorente, que va ressaltar que "la política d'austeritat no s'atura des de l'oposició, sinó des del govern". De la CUP no hi era cap dels seus tres diputats però sí Anna Gabriel, segons em va informar la periodista Rita Marzoa. Entre els ponents, una representant de CCOO, però no d'UGT. Hi havia el morbo entre la premsa de saber si hi apareixeria Ernest Maragall, que al novembre va protagonitzar un acte similar aglutinador de l'esquerra, però no va ser així. En aquella conferència sí que va fer acte de presència un pes pesant d'ERC com Marta Rovira.

Josep Ramoneda, ponent ahir i també en aquella reunió de Maragall, va elaborar una radiografia dels errors de l'esquerra. El principal, segons el filòsof, és que el socialisme va abraçar el capitalisme sense límits dels anys 80. Va advertir que els moviments socials estan recuperant la política i deixen els partits tradicionals en fora de joc. Del PSC, Ramoneda va destacar que és el gran defensor "de l' statu quo "; a ERC la va criticar en considerar que la voluntat d'independència solapa el seu vessant d'esquerres. D'ICV va dir que conviu "amb els seus propis dimonis" i de la CUP va concloure que desconfia de tothom.

stats