18/12/2012

Vas d'Ikea per als Mossos, Loewe per a Companys

3 min
Vas d'Ikea per als Mossos, Loewe per a Companys

BARCELONAEls membres de la guàrdia de gala dels Mossos fa dues hores que esperen per trencar files. Són a l'entrada del Parlament preparats perquè Núria de Gispert abandoni el ple de constitució de la X legislatura, la plebiscitària, la que ens portarà a Ítaca. Molta solemnitat però els mossos són de carn i óssos i demanen aigua. Un oficial els va portant aigua en un vas d'aquests ratllats d'Ikea. "Prefereixo un cubata", diu un. "¿Algú la pot anar a buscar?", demana un altre a un membre de protocol del Parlament, fent referència a la presidenta.

Els mossos de gala calcen per a la cerimònia espardenyes de set betes blaves, tradicionals de Valls. Llueixen un mosquetó Mauser del 1956, model Corunya, un sergent. Davant nostre, una cinquantena de sindicalistes escridassen a tothom que surt de l'edifici i hi entra.

M'adreço a l'hemicicle però un bidell no permet el pas a més gent. Els balcons de convidats són plens de personalitats i familiars VIP, com els fills i els néts de De Gispert. Els familiars dels diputats rasos segueixen el ple des d'una pantalla a la sala de comissions. Com que les votacions per escollir la mesa són llargues i tedioses, visito la cafeteria, que és un indret clau per fer safareig polític. El passadís que et porta a la cafeteria té un racó on hi ha una reproducció, del 1982, de la taula de treball del primer president del primer Parlament votat pel poble, el 1932: Lluís Companys. Hi havia passat moltes vegades per davant però no va ser fins ahir que em vaig fixar que el material d'oficina que hi ha damunt la taula és de Loewe. El logotip de Loewe apareix en cada objecte de pelleteria, com l'agenda i la carpeta dels folis. El problema és que l'emblema famós de la marca de moda madrilenya és del 1972.

Engrescat per haver descobert un cas tan fascinant de llicència històrica, torno a la sala de premsa just a temps per veure com el ple canta Els segadors . Des de la presidència, el diputat d'ICV-EUiA i secretari de la mesa del Parlament, David Companyon, aixeca el puny fent la salutació socialista. Companyon vesteix de lila, porta una samarreta contra les retallades en ensenyament, una adhesiu en defensa de TV3 i un pin de color vermell: sembla un home anunci. El més similar a Companyon són els tres representants de la CUP. També porten distintius contra les retallades. També han volgut cridar l'atenció sent els únics que han votat en nul en l'elecció de la presidència del Parlament.

Estil 'bear party' a la cambra

David Fernàndez és l'home del dia: tothom el saluda, convergents, consellers i, sobretot, la plana major d'ICV. Els tres diputats de la CUP i els seus representants de comunicació no em deceben, són tal com els havien descrit: encantadors en el tracte i transgressors estèticament pel que ha estat fins ara la moda del Parlament. Porten arracades, barba estil bear party de Sitges i roba per anar d'excursió.

Res a veure amb el grup del PP. Sánchez-Camacho va acompanyada del seu referent estètic, María de los Llanos de Luna, cúspide de l'elegància que marca ¡Hola! A Camacho se la veu relaxada, com si tingués poca responsabilitat en el que està passant. En canvi, a l'altre partit espanyolista de la cambra, Ciutadans, els nou diputats sembla que els pesin. Aquesta és la conclusió per les cares que fan de transcendència i pels quilos que ha guanyat Albert Rivera. O això o és que li agraden les americanes dues talles petites.

stats