18/11/2011

De la Xina i de la Sagrera

2 min
El candidat d'ERC, Alfred Bosch, va visitar ahir la Sagrera.

El món és de la Xina, però també de la Sagrera. Sovint semblo una ànima en pena, convençut que la història ja ha girat full al Mediterrani i que la crisi és només l'enterramorts que ho confirma. Però ahir, seguint el cap de llista d'ERC, Alfred Bosch, vaig descobrir paral·lelismes entre aquest barri i la puixança asiàtica.

Des de la Sagrera, a peu d'obra de l'AVE, el futur no sembla tan negre. L'escenari des del pont del Treball em trasllada a les metròpolis xineses en construcció, canvis que són sinònim d'esperança. A una banda i a l'altra del canal de l'antic rec Comtal hi ha edificis grisos i les obres de la nova estació de l'AVE i del metro. A l'horitzó es distingeix la Torre Agbar i el pont de Calatrava. Ens avancen dos ionquis, un porta una Bíblia d'una biblioteca municipal. A tocar hi ha un palauet ocupat per romanesos; d'aquí uns anys l'edifici serà un casal públic. "Això és com l'East London", diu el periodista Felip Vivanco. És un barri en procés, fent-se amb mixtures. I aquí, com a la Xina, es nota el pes del moviment veïnal. Xavier Basiana, referent cultural i social de la Sagrera, acompanya Bosch.

Al final de la compareixença, Bosch li pregunta si els donarà suport; Basiana remuga que sí, després m'ho reafirma: "Donaré suport a tot allò que construeixi país i impulsi la Sagrera". Amb Basiana ens mirem les desenes de ciutadans que des del pont segueixen les obres de l'AVE: fan com els xinesos, no perden de vista unes inversions que portaran gent i comerç al barri. Tafaners que s'hi acosten cada dia, com José Serrano: "L'expansió del barri és molt bona, però molts no ho veurem acabar".

El taxista retirat Francisco Gisbert escolta Bosch mentre controla els moviments d'una grua. Gisbert està convençut que a la Sagrera i a la Verneda creix la nova Catalunya: "Els néts dels primers immigrants són més radicals, si algú ha de proclamar la independència, ho faran ells. La Verneda i Sant Martí són socialistes, a la Sagrera hi ha de tot, però tots s'emprenyen quan se'ls parla d'impostos. Tothom sap cap on marxen els diners".

stats