Misc 13/08/2011

Els mercats som tots nosaltres

i
Cristian Segura
1 min

Hi ha gent que està convençuda que darrere dels mercats financers hi ha una elit d'homes totpoderosos, opulents, que esmorzen caviar amb whiskys selectes, fumen cigars cubans i volten pel món en avions privats mentre maquinen maneres d'enriquir-se a costa d'enfonsar països. Malauradament la realitat és més complexa.

Darrere dels mercats financers no s'a maga altra cosa que la societat de mercat, és a dir, la classe mitjana del planeta. El setmanari The New Yorker publicava recentment un reportatge sobre Bridgewater, un dels fons d'inversió lliure ( hedge funds ) més rendibles del món, amb actius gestionats per valor de 100.000 milions de dòlars. Els hedge funds són instruments d'inversió que arrisquen més però donen un marge de benefici més alt que la majoria de fons d'inversió. La gran especialitat de Bridgewater són les operacions amb deute públic, de qualsevol país. I qui són aquests especuladors sense cor que inverteixen a través de Bridgewater? Un terç de les inversions són diners de plans de pensions de funcionaris, sobretot de sindicats de mestres; un altre terç són diners de plans de pensions d'empleats de multinacionals; la resta són diners invertits per governs i, per últim, grans fortunes privades.

Allò que fa trontollar els mercats financers és l'expansió d'un benestar golafre alimentat per la cobdícia humana, la del milionari que encara en vol més, però sobretot la d'una classe mitjana que vol ascendir, inconscient que ha crescut suspesa en el precipici.

stats