24/03/2012

Un mut a la ciutat de l'aiguardent

2 min
L'expresident Jordi Pujol entrant al pavelló de Reus acompanyat del seu fill, Oriol Pujol, i de l'actual president de la Generalitat, Artur Mas.

REUSEl Tecnoparc, seu de la flamant fira de Reus, s'aixeca entre solars i masies ensorrades, arbres solitaris, un hospital -tan modern i gegant que podria fer d'escenari de Blade runner - i una sucursal del frankfurt Viena. És pel frankfurt Viena i per l'hospital que els reusencs que consulto a l'estació de tren coneixen la zona. Fins i tot els mossos establerts a l'estació, vigilants davant l'onada d' indignats que s'espera aquest cap de setmana, també coneixen el Tecnoparc per l'hospital i pel Viena. En aquest racó allunyat de tot, terra de ningú, és on CDC ha plantat la bandera per celebrar-hi el seu XVIè congrés.

El Tecnoparc és tan espectacular que no em puc reprimir de buscar informació sobre la seva construcció. De la fira el primer que apareix a Google Notícies és que es va posar en marxa el març del 2011 amb l'exposició Epochauto i que a principis del 2012 es van obrir diligències contra dos exdirectius de la fira per presumpta apropiació indeguda d'uns 165.000 euros. Sigui com sigui, el Tecnoparc fa goig i CDC ho ha aprofitat per organitzar el congrés amb austeritat i la mateixa il·lusió que encomana el somriure del logotip del partit.

L'enginy no falta en època de crisi i a l'entrada del congrés s'hi han habilitat uns taulells amb productes comercials: gorres d'estil caçador, tasses, samarretes i llibretes Moleskine amb el segell de CDC. Als 2.000 delegats se'ls va obsequiar amb una bossa de productes locals -avellanes, oli i vermut-, un bloc de notes de l'empresa d'arts gràfiques Rabassa i un bolígraf de la química Tecnol. La bossa duia impresos els noms de les ciutats de Reus, París i Londres. Carles Pellicer, l'alcalde, va explicar la raó d'aquest trident metropolità tan singular: al segle XIX es fixaven al mercat de Reus els preus de l'aiguardent europeu, París i Londres incloses.

El secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Àlvarez, també va marxar del Tecnoparc amb la bossa del Reus, París, Londres. Ell i Joan Carles Gallego, de CCOO, van seguir la inauguració del congrés asseguts al costat de Marta Ferrusola. Instants abans es van reunir durant vint minuts amb Jordi Pujol, Artur Mas, Oriol Pujol, Pellicer i Xavier Trias. Ignorant com sóc de les tradicions de la informació política, vaig prendre notes de les valoracions que feien fins que una responsable de premsa de CDC em va advertir que no podria publicar el contingut perquè es tractava d'un "mut". Un mut és la limitació de cobrir informativament només visualment. M'hi jugo el sou que als EUA un mut seria considerat un atemptat a la llibertat de premsa. És gràcies a la inexistència dels muts que a Brussel·les, com em recordava el periodista Joan Foguet, van enxampar Mariano Rajoy i Luis de Guindos advertint de les retallades que patiríem a Espanya.

stats