Els tres màrtirs del circ del Congrés

Madrid rebrà els tres diputats que defensaran la consulta amb tota mena de vexacions, com si es tractés d’un retorn d’ Humor amarillo o, pitjor, del circ romà. Això és el que esperen alguns dels partits catalans, segons van exposar ahir al Parlament. Albert Rivera i Santi Rodríguez van apuntar que Mas és un covard perquè no s’exposa ell en persona a la vergonya de veure la consulta derrotada. Només els faltava cridar “Gallina!”, com fan els nens al pati del col·legi. No serà Mas qui sol·liciti la consulta al Congrés. En nom de CiU ho farà Jordi Turull, potser perquè, a part de ser líder del grup, com a seguidor de l’Espanyol en sap un niu, d’humiliacions. Quim Arrufat va desitjar coratge per a Turull, Marta Rovira i Joan Herrera perquè, segons ell, hauran “d’aguantar els previsibles insults, les previsibles escopinades”.

Malgrat la imaginació d’Arrufat, és poc previsible que el 8 d’abril els diputats es dediquin al Congrés a escopir, llançar bombes fètides o encenedors. El més previsible és que engeguin a dida els tres emissaris del procés i que la cosa no arribi a escàndols més grans. Arrufat potser es va esverar perquè, just abans de pronosticar la violència contra el trio de Madrid, Rivera el va estar provocant. Arrufat també va respondre a Santi Rodríguez, que va assegurar que no sabia si la resposta de l’Estat al procés seria “una resposta britànica, canadenca o somali”. Arrufat va replicar que la resposta “serà la del Santiago y cierra España ”. Pere Navarro també va preveure el martirologi del 8 d’abril i va oferir a Mas que pugi “a l’autobús del PSC” per salvar-se . Els riures de l’hemicicle van molestar el líder socialista, convençut que la seva línia és l’única que pot salvar Mas, Turull i companyia de ser emplomats amb quitrà.

Per sort per al joc parlamentari, Arrufat també va parlar per denunciar una promoció de diferències entre l’escola pública i la concertada, i ho va voler demostrar amb un anunci de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona que diu, d’una nena: “Ella vol ser metgessa. Tu vols triar la millor escola”. Per la diputada del PP María José García-Cuevas, el problema del sistema escolar català és que “s’hi promou la hispanofòbia”, “s’hi demana suport al procés als menors” i “s’hi donen instruccions polítiques que trenquen la convivència”. Tot menys el que toca a les criatures, escopinades i estirar-se els cabells. Això ara és cosa de diputats.