Efímers Tema del dia 15/12/2013

Els víkings d'Esquerra somien amb el Valhalla

i
Cristian Segura
2 min

BarcelonaLa retòrica del sobiranisme va encetar ahir un nou capítol èpic, el de la mitologia dels víkings. El míting d'ERC evolucionava dins l'emoció de costum del procés fins que Oriol Junqueras es va posar el casc amb ales del déu Odin i va proclamar que ell, com els víkings, té presents tots els seus avantpassats "des de l'origen dels temps [és a dir, des del Big Bang]" i tots aquells que l'han de succeir. Junqueras va assegurar que els catalans també tenim "el nostre Valhalla, les urnes".

El Valhalla, segons la mitologia nòrdica, és la fortalesa on viuen els guerrers morts. Els homes que moren al camp de batalla, diu la tradició, són escortats per les valquíries fins al Valhalla. La interpretació és que, per a Junqueras, les urnes són el paradís dels catalans que van lluitar per la llibertat nacional. Aquest lirisme va anar acompanyat per unes llàgrimes, inevitables també en una compareixença política que tenia molt de cerimònia de presentació d'un futur president. Malgrat el bel·licisme que és sinònim dels víkings, Junqueras va deixar clar que els catalans som gent de pau i amor. Tot el contrari dels polítics espanyols que, al seu parer, amenacen els catalans "perquè és l'únic que saben fer, potser perquè no saben estimar". En canvi, els catalans, deia el relat de Junqueras, donem suport a la consulta "perquè ens estimem, a tothom estenem la mà, a tothom obrim el cor".

És una sort que els catalans siguem tan bones persones, sobretot quan sigui el moment de votar, perquè, com va ironitzar Empar Moliner -una de les estrelles de la vetllada-, els que votin sí-no són com aquells esclaus americans que, malgrat l'abolició dels treballs forçats, volien continuar sent esclaus. "Hi ha gent que té ànima d'esclau, i això s'ha de respectar". Les personalitats que van participar en l'espectacle d'ERC van insistir que la consulta també era per a aquesta gent que encara no han vist la llum de la llibertat. Potser hi ha molta gent que encara té mentalitat d'esclau perquè Moliner fa proselitisme, però entre els estrangers. L'escriptora va confessar que quan esmorza a la Boqueria mira d'establir conversació amb turistes perquè aprenguin alguna cosa de la nostra identitat.

Un altre escriptor brillant i mediàtic protagonista de la tarda va ser el presentador, Màrius Serra, que va sorprendre amb jocs de paraules i algun acudit del tipus " ¿Qué pone en tu DNI? " Serra va donar a entendre que l'IVA -anagrama de Via- és un impost que deixarem de pagar quan siguem independents. Josep Maria Mainat, també convidat a parlar, el va advertir que possiblement la Catalunya independent també tindrà IVA, com qualsevol país del món.

Solidaris amb Espanya

El discurs més serè, i l'únic que va ser llegit del tot, però molt ben declamat, va ser el de Juanjo Puigcorbé. L'actor va confessar que l'havia preparat poc abans a l'AVE procedent de Madrid. Puigcorbé va donar per fet que la Catalunya independent continuarà sent solidària amb Espanya. Això sí que és amor, com també ho era el missatge que va deixar per al final el músic d'Elèctrica Dharma Joan Fortuny: "Passi el que passi, estimeu-vos".

stats