Publicitat
Publicitat

Ai, les al·legacions de les administracions

Aquest dimarts hem pogut llegir al nostre diari que l'Ajuntament de Palma haurà d'indemnitzar una dona que va caure al carrer a causa del mal estat d'una vorera. Aquest accident, sens dubte dolorós per a qui el pateix, volia ser resolt per Cort o pels advocats municipals donant tota la culpa a la senyora perquè, segons al·legaren, "just un caminar distret justifica una caiguda davant un desperfecte a la vorera tan evident". No vull esperar ni una línia més per felicitar el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, que ha entès que el bon o el mal estat del carrer és responsabilitat de l'administració competent, en aquest cas l'Ajuntament, i que en la distracció o no distracció de la dona no hi ha gens de culpa.

A veure, a mi el que em sembla escandalós és que els advocats d'una administració pública puguin fer servir segons quins arguments només per defensar-la, com si es tractàs d'un client particular i privat qualsevol. Potser ho dic perquè no en tenc ni idea, de temes judicials, però crec que és de sentit comú que no pot actuar de la mateixa manera un defensor que treballa per a una administració, la responsabilitat de la qual és mirar per l'interès dels ciutadans, que no un misser que només ha de defensar els interessos particulars del seu client privat.

Ho dic perquè jo mateixa em vaig trobar no fa gaire en un judici actuant com a testimoni de la defensa d'un ciutadà que havia denunciat el Govern. Aquell dia vaig pensar que, com a ciutadana balear, m'avergonyia de l'actuació de l'advocat de la CAIB. Si ell havia de defensar el Govern, crec que hauria d'estar alliçonat que no podia destrossar qualsevol bona pràctica i respecte als drets de les persones. Al cap i a la fi és un treballador de l'administració pública. Afortunadament, també aquella vegada el jutge va donar la raó al ciutadà, tan penosos eren els arguments que el misser de la CAIB feia servir perquè el Govern no hagués de pagar una indemnització ridícula. Per acabar, s'ha de saber que ja ens varen dir que el Govern ho recorreria, "perquè ho recorren sempre". Així que quan tots hàgim de pagar la indemnització, ens costarà el doble i la vergonya.