Opinió 16/07/2018

Ai, quan desitjam l’estacionalitat…

2 min

Aturada en un embós de trànsit, d’uns mesos ençà el mateix de cada dia, tan complicat com es fa viure i sobreviure a l’estiu a Mallorca, cada any més difícil, arribes a desitjar que s’acabi la temporada turística. No t’agrada sentir aquesta necessitat. Saps que això vol dir més persones a l’atur, precarietat vital, inestabilitat social… Saps que, precisament en favor del benestar i d’un model socioeconòmic més estable i igualador, ens hem cansat els darrers anys de clamar per la desestacionalització, des de la política, des dels mitjans de comunicació, des dels fòrums més diversos. Amb aquest propòsit d’acabar o de minvar l’estacionalitat, s’han engegat nombroses iniciatives. Podem recordar-ne algunes que han tingut èxit des d’aquest punt de vista: el ciclisme, els creuers, els hotelets als nuclis urbans i el lloguer vacacional sens dubte han contribuït a allargar la temporada. Altres iniciatives han estat un fracàs, segurament per manca d’una aposta clara i ferma, com és el cas de la cultura com a possible factor de desestacionalitzador. Fa uns dies, des del Govern es parlava del senderisme com a proposta a impulsar, de bell nou per lluitar contra l’estacionalitat. De tota manera, qualque cosa deu haver canviat, perquè des de la mateixa conselleria que promou ara el senderisme ja afegeixen que la destacionalització ajudaria a “suavitzar l’arribada de turistes a l’estiu”.

Aquests dies, l’efecte apaivagador de les iniciatives de desestacionalització és mal de creure. La realitat és que cada iniciativa amb èxit des del punt de vista econòmic pot haver contribuït a allargar la temporada turística, però el que realment ha fet ha estat sumar també més i més saturació els mesos punta, els que vivim ara. De fet, si cerques les vegades que, d’un any ençà, parlam de desestacionalitzar i les compares amb les que en fèiem menció i hi insistíem fa tres, quatre o cinc anys, s’han reduït de manera més que notable. I això resulta molt significatiu.

No sé si hi ha una altra sortida, però potser abans que no desitgem tots una estacionalitat tan radical com la que hem tingut en temps passats, s’haurien de prendre mesures més valentes per acabar amb la saturació que vivim ara durant els tres mesos punta, i més que no a sumar iniciatives pretesament desestacionalitzadores, convindria pensar a repartir de manera més sostenible i, sí, suavitzada, el nostre evident atractiu al llarg de l’any.

stats