OPINIÓ

Apunts entre llibres

Escric aquestes línies el dia que més llibres es venen de l’any. Sant Jordi està consolidat com a gran festa de les lletres, però els índexs d’hàbits lectors són magres al país. El darrer any han millorat un poc segons les enquestes, tot i que sempre he pensat que les persones deim que llegim i follam més del que ho feim, quan ens ho demanen. Un cop per setmana, un llibre cada mes. No hi ha ningú que en llegeixi 4 o 5 al mes que n’amagui un parell per a les enquestes. De l’altra pràctica, ni en parlem. Volem quedar bé. 

Les darreres notícies, del mes de gener, les que valoren les lectures del 2017, diuen que llegim un poc més però que llegim pitjor. Tenim més distraccions, infinites més. En la societat de la informació, no estam més informats. O potser hi estam en quantitat, fins a la saturació, però no en profunditat. També això es percep als carrers per Sant Jordi. Aquest dia es ven molt, es llegeix poc. Societat de consum.

Sense cercar-ho, trob més llibres escrits per dones que mai. Es fa evident que n’hi ha més, però també que es fan més visibles. És una qüestió de voluntat. Es col·loquen millor a les taules. Me’n vaig pensant que hi ha un missatge, una necessitat que està calant i canviant. Bona cosa.

Veig, de lluny, polítiques i polítics de tots els partits que van de parada en parada. Als qui tenen responsabilitat de govern aquesta legislatura, els demanaria per l’anunciat Pla de Lectura. Encara no hem vist ni la redacció ni la posada en pràctica de cap mesura. La darrera cosa que record haver sentit és que potser es presenti aquest estiu que ve, així que les primeres passes de la seva implantació arribaran quan només falti mig any per a les eleccions, a tot estirar. O es pacta amb tot l’arc parlamentari la continuïtat d’aquest pla durant els propers anys, el proper lustre com a mínim, o no cal córrer ara. 

Acab de passar per la Costa de la Pols de Palma. Al costat de la balconada que guaita al carrer de la Missió, una pintura a la paret mostra un nin amb camiseta groga reivindicativa: “Llibertat d’expressió”. El nin està pujat damunt quatre llibres. Als lloms, de dalt a baix, s'hi llegeix: “Pintar”, “Cantar”, “Pensar”, “No és il·legal”. M’agrada trobar aquest grafit precisament avui. Les roses grogues han pres els carrers com mai aquest Sant Jordi. La Fundació Mallorca Literària ha imprès unes camisetes molt 'xules', també en groc, amb frases dels nostres escriptors, frases que llegim des de la reivindicació. És una bona iniciativa. La presidenta Francina Armengol anava avui amb un jersei groc. Casualitat? Fa anys que Sant Jordi a les Balears ja no és el Dia del Llibre. És Sant Jordi.