Publicitat
Publicitat

Balears diu 'NO'

Ni dubitativa, ni amb temor per un pacte d'esquerres, ni tampoc amb por de cap caos. Balears ha dit 'NO'. La ciutadania de les Illes ha fet els comptes d'aquests darrers quatre anys i ha vist que no li sortien els números, que és més el que ha perdut que no el que ha guanyat en la legislatura de la majoria absoluta popular. S'han sumat totes les marees: la verda, la blanca, la groga, la blava i aquesta mar de fons, més silenciosa, que és la que més ha patit totes les retallades socials i els efectes d'una crisi conscientment gestionada per donar bones macroxifres. 

Balears ha demanat una altra manera de fer política i ha exercit un vot de càstig. Una part de la ciutadania, la que ja havia defensat i clamat per un model educatiu consensuat, la que demanava respecte pel català a les Illes perquè no es volia sentir atacada pel simple fet d'expressar-se en la llengua pròpia, la que no pot suportar que es legisli per als poderosos, la que està preocupada perquè el territori sigui un bé a repartir, la que no vol posicionaments erràtics respecte dels projectes dels sondejos petrolífers, la que va tremolar per l'amenaça de tancament d'hospitals o el debilitament de la sanitat pública, la que... tota aquesta part de la societat ha ratificat les crítiques que s'han anat succeint els quatre anys darrers.

Però hi ha una altra part de la ciutadania que, tinguem-ho en compte, ha castigat sobretot una actitud. Els votants tradicionals del PP han censurat el seu president i la pèrdua d'aquest esperit regionalista dels orígens del partit. Els vots que ha recaptat Podem i una participació similar a la del 2011 demostren que una part important de l'abstenció ha vingut donada pels votants del PP que han quedat a casa. I està clar que Ciutadans, tot i que ha recollit una part d'aquest vot, ha quedat molt lluny de les expectatives que tenien aquells grups catalanofòbics que s'hi aliaren.

Així, entre unes forces i les altres, Balears ha exigit un canvi cap a l'esquerra. Ara toca gestionar aquest canvi i, com s'han encarregat de prometre les distintes formacions progressistes durant la campanya electoral, fer-ho de manera diferent d'experiències passades. Tanmateix, la situació és diferent. En aquests moments, Balears no només ha dit 'NO' als que han governat la pràctica totalitat de les institucions. Balears també ha dit 'SÍ' a poder aplicar, amb seny i responsabilitat, les polítiques d'esquerres.