Publicitat
Publicitat

IVA cultural, un tema electoral

A QUALCÚ del govern de l'Estat se li degué escapar ahir que estan estudiant quan és la data més convenient per rebaixar l'IVA cultural o, si no, prendre unes mesures que es pensi que poden acontentar tots els agents de la cultura que tan enfadats, amb raó, han estat amb l'executiu de Rajoy durant tota la legislatura.

La conveniència té costats diversos, fins i tot moltes vegades els té de contraposats. En tot cas, el verb convenir, de manera explícita o implícita, demana saber a qui convé allò a què es fa referència. La data més convenient per rebaixar l'IVA cultural, si es mira des del caire del que convé a la cultura d'on sigui, és la del dia anterior al qual es va decidir apujar-lo. Vull dir que si volien fer un bé a la cultura, l'haurien d'haver rebaixat en comptes d'apujar-lo com feren a començaments de la legislatura.

En canvi, pel govern de Mariano Rajoy, la data que més convé per anunciar la rebaixa encara està per arribar, i com va dir el president espanyol ahir, "ens ho haurem de plantejar". Està per arribar i, fins i tot, és massa d'hora, si es té en compte que es vol arribar a les eleccions generals amb una alegria generalitzada, que bones mostres se'ns estan donant ja que la cosa va dirigida cap aquí.

Això és tenir clares les coses de la conveniència. Enfadem un sector de la societat per després donar-li una ditadeta de mel i que se'n vagi feliç a votar. Mirau, estic segura, o voldria estar-ho, que hi ha una part important de la població que no es confon i que és més que adulta com per valorar el que un govern ha cregut o no amb ells. Prou adulta com per no empassar-se aquesta jugada tan infantil d'ara et trec el caramel perquè, quan m'interessi tornar-te llépol, te l'acostaré a la boca i te'l menjaràs.