Publicitat
Publicitat

Mon pare, que fa 80 anys

NO M'AGRADA fer servir aquest lloc per a les històries més personals. No crec que ho hagi fet mai i per ventura mon pare, des de la seva discreció, em recriminarà que ho faci avui. L'ocasió s'ho mereix. Aquest dilluns, mon pare fa 80 anys. Ni ell, ni cap de la família i crec que gairebé cap metge pensàvem mai que hi arribaria, i que a més hi arribaria així de bé. Però tinc un pare que, com ha fet amb tot en la vida, a cada nou entrebanc dels seus hi ha posat serenor, un humor esplèndid i una enorme capacitat de superació. Per als meus entrebancs, per als de la família i per als dels de milers de persones que han passat per la seva consulta de metge, sempre ha tingut la mà estesa, l'orella disposada a escoltar, el temps que fes falta i un bon consell per donar.

A mon pare (i també a ma mare) li dec haver pogut ser una nina feliç, haver-me ensenyat a relativitzar-ho tot i haver-me fet veure tots els matisos que hi ha entre el blanc i el negre. A mon pare li he d'agrair haver-me protegit sempre –ara que es diu que protegim massa els fills, jo m'he sentit sempre molt protegida i enormement feliç de ser-ho–, li he d'agrair la comprensió, una educació molt liberal i saber que és la pròpia consciència la que ha de guiar les nostres actuacions. També li he d'agrair que el meu fill tingui un referent, en ell. Mai no li ha fet falta pegar un crit, no li record unes males paraules, ni un retret. Potser sigui això el que s'acosta més a la capacitat d'estimar i d'entendre'ns en la diferència.

Es pot pensar que em deix endur per l'ocasió i per l'amor a un pare. Per ventura sí o, millor dit, també. Però em permetré recordar les paraules que un dia em va dir Guillem Frontera, que mai no oblidaré: "De ton pare, no és que mai no hagi trobat ningú que me'n parli malament, és que no he trobat qui no me'n parli molt bé".      

Mon pare aquest dilluns fa 80 anys. Encara no sé si felicitar-lo a ell o si felicitar-me a mi. Ell s'ha guanyat les felicitacions i, en canvi, jo he tingut una sortada en aquesta loteria. De tot cor, molts d'anys, mon pare.