COMPETÈNCIES

El Museu de Mallorca serà del Consell abans que acabi l’any

El Govern comença els tràmits per traspassar la gestió a petició del Departament de Cultura

Aquest 2018, si no hi ha cap imprevist sobre el full de ruta traçat entre la consellera de Cultura, Fanny Tur, i el vicepresident i conseller insular de Cultura, Francesc Miralles, el Govern traspassarà al Consell de Mallorca les competències de la gestió del Museu de Mallorca, buc insígnia de les col·leccions arqueològiques i de l’art antic de l’illa, entre altres seccions d’etnologia o d’arts decoratives. Segons la consellera Fanny Tur, “era una reivindicació que havia fet Francesc Miralles des del començament de la legislatura. Des del Govern volem atendre la petició, igual que, durant la segona legislatura del Pacte de Progrés, es va transferir la gestió del Museu de Menorca al Consell menorquí”. Ara, la Conselleria de Cultura haurà d’obtenir el permís del Ministeri, que es qui té la titularitat del Museu de Mallorca, un vistiplau que s’espera aconseguir atès el precedent del Museu de Menorca. Es preveu que la gestió del Museu de Mallorca ja sigui competència del Consell abans de final d’any.

Francesc Miralles assegura que “amb aquest traspàs competencial, es liquidarà una disfunció que es suportava sobretot en l’àmbit arqueològic. Els arqueòlegs que treballen en els jaciments de l’illa han de dipositar totes les troballes al Museu de Mallorca, però després es troben que el Consell no té competències en el Museu, cosa que dificulta l’estudi per part dels tècnics i altres gestions de les peces conservades per la institució. La transferència donarà resposta a una llarga reclamació dels arqueòlegs”.

El Departament de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca té adscrites les competències de museus, però fins ara no hi ha cap de les institucions museístiques de l’illa que gestioni directament la institució insular. De seguida que la gestió del Museu de Mallorca estigui en mans del Consell, segons Francesc Miralles, “no tan sols es podrà reorganitzar la institució museística, el Museu de Mallorca, i les seccions etnològica de Muro i monogràfica de Pollentia a Alcúdia, sinó que també es podrà desenvolupar una vertadera política cultural al voltant dels museus a l’illa, reforçant una xarxa com la que hem engegat a partir del teatre Principal, afavorint la implicació dels teatres dels diferents municipis. La xarxa de museus a l’illa està per construir i cal fer-ho”.

Ni l’Arxiu del Regne ni Can Salas

Segons Miralles, “la reivindicació de les competències del Museu de Mallorca respon, a més, al pla estratègic del Departament de Cultura fixat al principi de la legislatura, on es detecta que el fet que les principals institucions culturals de l’illa siguin gestionades pel Govern no té sentit si les competències de Cultura estan transferides als consells insulars. Ho he demanat des del començament, però fins que ha arribat Fanny Tur al Govern no s’ha acollit la demanda”.

A més del Museu de Mallorca, el Consell sol·licità al Govern la transferència de la gestió de l’Arxiu del Regne de Mallorca i de Can Salas, dues institucions que seran responsabilitat del Govern. “L’Arxiu conserva la documentació de tot el Regne de Mallorca i això inclou totes les Illes i la resta de l’antic regne. Pel que fa a Can Salas, el Consell ja té la seva xarxa de biblioteques. En tot cas, al Govern treballam per a totes les Illes i, si al Museu de Mallorca hi ha col·leccions que són d’una altra illa, s’hauran de traslladar abans de fer el traspàs competencial. També queda pendent el traspàs de competències del Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera (MAEF), que es farà de seguida que estigui construït el Museu de Formentera”, afirma Fanny Tur.

Una direcció provisional, per un any

Joana Maria Palou, directora del Museu de Mallorca des del 2002, es jubila el proper mes de febrer. Amb la publicació al Butlletí Oficial de les Illes Balears aquest dijous de la resolució de la convocatòria per proveir aquest lloc de feina mitjançant el sistema de comissió de serveis, la Conselleria de Cultura comença els tràmits per cobrir la plaça que deixa vacant la historiadora. Serà una direcció provisional que durarà un any, mentre es prepara el concurs definitiu, segons fonts de la Conselleria. Al concurs que ara s’ha convocat s’hi poden presentar funcionaris de les distintes administracions, que hi han de concórrer presentant un currículum i una proposta de resum de gestió del Museu de Mallorca.