OPINIÓ

El Museu i el dia d'enganar

El dia d’enganar de Menorca, l’1 d’abril, s’ha aixecat amb un trasbals dels importants. El Museu de Menorca, custodi de les peces historicoartístiques de l’illa i gran referent de la museística a les Balears ha fet, a una hora tan matinera com les 6.40 h, un comunicat públic al seu perfil de Facebook: “Malauradament el museu ha de comunicar que ahir al capvespre es va produir el robatori d’una de les peces més emblemàtiques del Museu, l’Imhotep. Aquesta peça única, procedent d’Egipte i trobada l’any 1974 al recinte de taula de Torre d’en Galmés, formava part de l’exposició permanent. La policia científica està treballant amb les imatges que s’han recuperat de les càmeres de seguretat. Agrairíem tota informació que els vesins ens puguin facilitar respecte de possibles moviments al voltant del museu d’ahir diumenge entre les 16 i les 17.30 h”. S’hi ha adjuntat una foto de la icònica estatueta i, no només això, també s’hi han afegit tres fotografies del moment del robatori, lladre encaputxat inclòs, enregistrades per les càmeres del centre.

Hi ha hagut un terratrèmol de reaccions d’alarma quan encara no havia sortit el sol, sobretot entre els que allò darrer en què pensàvem era en el dia d’enganar, i hi ha hagut no pocs dubtes entre els qui saben d’aquesta tradició. Fins i tot tècnics de patrimoni de Mallorca i alguna entitat de preservació patrimonial ho han donat per bo. A tots els que hi hem caigut, allò que ens ha vingut primer al cap és un “justament al Museu de Menorca, justament, amb la bona tasca que fan”. 

La cosa tenia tota la versemblança perquè, a més, l’edició de paper del 'Diari de Menorca' duia la notícia a portada: “Roban el Imhotep [sic] del Museu, pieza valorada en 3 millones”. Tot i que petita per la transcendència del robatori, s’hi reprodueix la foto del lladre o de la lladre. La broma s’havia perpetrat en connivència entre el Museu i el mitjà de comunicació. En temps de les 'fake news' tot és possible i tan creïble o increïble com es vulgui, encara que per tradició britànica a Menorca sigui el dia d’enganar i es faci a l’engròs.  

Després de conèixer l’enganyifa, la pregunta és: S’ho pot permetre, això, un museu? Hi ha diverses respostes possibles: si s’ho pot permetre el Museu de Menorca és perquè, precisament, s’hi desenvolupa una tasca del tot rigorosa i tan propera a l’excel·lència com permeten els seus recursos escassos. Altres museus amb la credibilitat més baixa no haurien pogut entrar en aquest joc. Ara bé, si anam a un altre context, potser canviï l’opinió. I la resposta és un seguit d’interrogants: se li permetria al museu del Prado, que també fa una bona tasca amb infinitat més de recursos, publicar la notícia del robatori de 'Las Meninas', amb fotos quan els lladres despengen el quadre, encara que fos el Dia dels Innocents? Ho faria, a més, de manera acordada amb un mitjà de comunicació, posem per cas 'El País' o l’'ABC'? En aquest cas, es remourien o no els fonaments del museu?