Publicitat
Publicitat

Primera presidenta i primer govern d'esquerres

Canvi històric a Balears, per molt que la paraula "històric" estigui desgastada de tant de fer-la servir. Avui n'hi ha motiu. Amb la investidura de Francina Armengol com a presidenta del Govern balear, per primera vegada serà una dona la que ocuparà el despatx presidencial del Consolat. Serà, a més, la presidenta d'un govern paritari. La paraula igualtat ha sortit nombroses vegades de la boca de la, ara ja sí, nova presidenta, tant en el discurs d'investidura com en les respostes que ha fet als distints grups parlamentaris. Igualtat no només referida a les mateixes oportunitats per a dones i homes, sinó també igualtat per a tothom pel que fa als drets socials.

Canvi històric també en el sentit ideològic, perquè si bé la dreta balear ja havia estat en dues legislatures diferents de l'oposició, mai en la història de la democràcia de les Illes no hi havia hagut un govern només format per partits d'esquerres. I aquest no és un fet intranscendent pel que fa a les polítiques socials, econòmiques, mediambientals, educatives, ni tampoc per a les culturals. Aquí també entra la igualtat, el sentit de la responsabilitat pública per afrontar l'educació, la sanitat, el territori i altres qüestions bàsiques per al país.

Aquests dilluns i dimarts hem escoltat a una presidenta (acabat amb "a") pronunciar-se amb determinació per la lluita contra la pobresa i la desigualtat d'oportunitats, una presidenta que ha volgut situar-se des del primer moment al costat de tota la comunitat educativa (per començar a treballar conjuntament i aviat), una presidenta que vol un finançament més just per a Balears i que diu que lluitarà per aconseguir-lo, una presidenta que ha parlat de la nostra llengua i ha fet servir el català correctament i amb naturalitat. Podria continuar, però tot es pot resumir amb aquest canvi històric que es viu aquests dies a les Illes. No seria justa, però, si no destacàs el paper, les paraules i el criteri que han posat els altres dos partits que, bé des del Govern, bé donant suport des de fora, han jugat MÉS i Podem.

La feina per fer possible aquest canvi històric l'hem feta entre tots (no traguem mèrits al PP). Ara s'ha de consolidar. Sabem que no serà fàcil i que hi ha una feinada a fer. Endavant.