Publicitat
Publicitat

Què hi ha del Pla Cultura IB 2020?

Començaré fent un poc d'història. El 17 de maig, quan el Govern presidit per Francina Armengol tenia gairebé un any de rodatge, quan Ruth Mateu feia poc més d'un mes que estava al capdavant de la Conselleria de Cultura i moltes coses més, després de la sonada dimissió d'Esperança Camps, i quan el sector cultural donava mostres d'indignació per la feblesa de les polítiques en aquest àmbit, encara avui no enfortides, aquell dia, al ple del Parlament, la presidenta de l'Executiu balear va anunciar el següent (ho copii d'un tuit que va fer la mateixa Francina Armengol aquell migdia): "Ben aviat presentarem el PLA CULTURA IB 2020 que fixarà els reptes culturals del Govern @ibalears". I va enllaçar un vídeo de la seva intervenció.

Era un moment convuls, unes setmanes que al malestar cultural s'hi sumaven els problemes en el si del pacte de govern per unes segones eleccions generals ja properes, però també en el si mateix de la formació de MÉS, soci de govern, perquè la crisi de Cultura, entre d'altres, s'havia generat en MÉS per Menorca. Posats en antecedents i per si us ha fet mandra escoltar la intervenció de Francina Armengol, la presidenta anunciava el Pla de Cultura per al període que havia d'anar, se suposava, des de la segona meitat de 2016 fins al 2020, en teoria un any després de les eleccions autonòmiques. I amb aquest anunci prometia un programa destinat sobretot a acabar o minvar la precarietat que viu el sector cultural, a la internacionalització del treball dels nostres creadors (un tòpic que sempre surt i ha de sortir però dotat d'una planificació seriosa, que sigui efectiva i dotat econòmicament) i, com a darrer eix del programa, fer que la cultura sigui realment per a tothom. 

Al marge de parlar d'indústries culturals i la seva precarietat, que és un tema del qual no se solia parlar ni pensar-hi gaire per aquí, la breu intervenció d'Armengol no passava de ser això, un anunci.

Arribats a una setmana perquè comenci el setembre, cal demanar-se si aquell va ser un anunci oportunista per intentar calmar la situació o si realment existeix la intenció de presentar aquest Pla "ben aviat", com deia el 17 de maig la presidenta. Ara per ara, ningú no sap qui el treballa. En teoria correspon a la Direcció General de Cultura, que du Jaume Gomila. Però si l'està enllestint, no se sap amb qui ni com es treballa. Les principals associacions i agents culturals no han estat cridats ni per parlar-ne.

Que serveixi aquest article com a recordatori, perquè tal com estan les coses, un pla per a la cultura a curt i mitjan termini, amb criteris clars i una dotació econòmica suficient, és essencial per a tothom i sobretot per als que en aquests moments la dirigeixen, sense ordre ni concert.