Publicitat
Publicitat

I aquí, sense protecció

Aquí vivim en la desprotecció, en un sentit i en el contrari. Quan encara podem escoltar el ressò de la protesta dels veïns del monestir de la Real perquè Son Espases, el que havia de ser en aquells moments el nou Son Dureta, envaïa l'àrea de respecte que mereix i té tot element patrimonial catalogat BIC (Bé d'Interès Cultural), ara resulta que no només l'hospital gegantí gairebé ha fet desaparèixer el monestir del paisatge, sinó que el Consell li acaba de retirar la consideració de BIC. Per començar l'any de Ramon Llull, desprotegir la Real és una mesura que fa pensar.

És cert que la decisió del ple del Consell ha vingut donada per una sentència judicial basada en un error administratiu comès en el moment d'atorgar a la Real la qualificació de BIC, el 2006. Però també ho és que no hi ha hagut cap voluntat per part dels responsables de Patrimoni de no deixar el monestir sense protecció, ni que sigui unes setmanes. Ara no sé si passa tant, però no fa gaire tots sabem que si la Seu (que és BIC, com ho era la Real) hagués quedat dos dies sense protecció, qualcú hauria aprofitat per sol·licitar els permisos per construir-hi un altíssim bloc de pisos just al davant, primeríssima línia, i que en un temps rècord se li hauria pogut validar.

Deia que la desprotecció se sent sovint en dos sentits d'interessos contraposats. També coneixem prou casos que per haver-los permès construir allò que mai no s'hauria d'haver permès, llavors senten el mateix desemparament, moltes vegades amb raó, perquè aquí ens pega per canviar figures patrimonials o les lleis a caprici.

El Consell també acaba de deixar desprotegit el petit comerç, negant-se la bancada popular a aprovar una moratòria de grans superfícies. Mentrestant, a Barcelona, les botigues emblemàtiques estaran protegides i s'està treballant un pla per evitar que les franquícies tematitzin els carrers. Just com aquí.