AUDIOVISUAL
Balears 03/06/2017

El cinema com a eina pedagògica

La plataforma digital Filmclub s’ofereix a les escoles balears com a “projecte d’innovació educativa”

i
Cristina Ros
2 min
ADQUIRIR CULTURA AUDIOVISUAL  La plataforma Filmclub ofereix a escoles i educadors la possibilitat de facilitar que els estudiants adquireixin “una cultura audiovisual que permeti assolir una actitud crítica i valors sensibles amb el present”, afirma Miquel Cerdà, el fundador i director.

Palma“Duim el cinema a les aules mitjançant un projecte d’innovació educativa”, afirma Miquel Cerdà, fundador i director de la plataforma de cinema i audiovisual Filmclub. Amb base a Barcelona, la iniciativa pedagògica començà fa tres anys gràcies a fons europeus per permetre replicar l’exitós filmclub del Regne Unit, un ajut al qual es varen sumar posteriorment els de la Generalitat catalana i de Caixa Colonya. Segons Miquel Cerdà, “Filmclub contribueix a educar a través de la imatge. Es tracta de facilitar als educadors pel·lícules, també talls més o menys llargs de pel·lícules, documentals i material didàctic, perquè puguin treballar, a classe o les famílies a casa, temes socials i educatius rellevants. Es tracta de contribuir a pensar el món a través del cinema i de l’audiovisual”.

Concebut com un club que creix en nombre de membres i amb un sistema de plataforma similar al de Filmin o Netflix, però especialitzat en l’educació, Filmclub (www.filmclub.click) té una àmplia i diversa oferta a la seva Filmoteca, de moment tota ella en català, de pel·lícules amb els drets d’exhibició gestionats per ser projectades a classe o en sessions col·lectives a l’escola. Mentrestant, a la seva Filmpèdia es troben materials didàctics associats a fragments de films, amb activitats per treballar valors i competències curriculars. I a través del Filmlab, s’ofereixen activitats presencials com tallers de creació al voltant del cinema i formació dels docents.

Un món d’imatges

Filmclub, que comença a tenir una implantació destacada a Catalunya, s’ha fixat l’objectiu de guanyar presència a tota l’àrea de parla catalana, particularment a les Balears, on ja tenen alguns centres d’ensenyament públic i algunes AMPA com a membres del club. “En un món on la imatge és omnipresent i és la principal font d’informació que consumeixen infants i joves, nosaltres cridam la seva atenció a través del que els interessa. Estam obligats a aprendre a conviure amb molta informació, i per això és imprescindible adquirir una cultura audiovisual que permeti assolir una actitud crítica i valors sensibles amb el present”, opina Miquel Cerdà. “A Filmclub els educadors poden trobar recursos, materials, activitats i propostes entorn de l’educació mitjançant el cinema. D’aquesta manera, reduïm els temps i l’esforç que els educadors destinen a cercar i crear activitats pedagògiques”.

Si bé a Catalunya ja col·laboren amb associacions de cineastes i professionals del sector audiovisual, a les Illes han contactat amb Lluís Ortas, president de l’Associació de Cineastes, per incorporar continguts fets a les Illes Balears.

stats