Publicitat
Publicitat

És clar que és una mesura ideològica

Em faig creus que el PP balear tingui la gosadia de criticar la futura llei de fosses amb dos arguments bumerangs. Que el grup parlamentari popular afirmi que la decisió del Govern de treballar per localitzar i identificar les persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista a les Illes és una "mesura ideològica" faria fins i tot rialles si no fos perquè parlam del patiment de milers de famílies. És clar que és una mesura ideològica, totes les mesures ho són perquè es fan perquè es creu en alguna cosa. El que no és, en tot cas, és una mesura partidista que cerca el benefici del partit que la posa en marxa. És més, la llei de fosses és una mesura ideològica pacífica i de justícia cap als assassinats i els seus descendents. La d'assassinar-los va ser una mesura ideològica que atemptava contra els drets humans. Alguns avui encara han d'aclarir de quin costat estan ideològicament parlant. 

El segon argument que ha donat la portaveu parlamentària popular, Margalida Prohens, també és d'aquests que retornen per explotar-te a les mans. Ella o el seu partit dubten que sigui una prioritat. Deuen pensar que les persones que fa més de 70 anys que esperen trobar els seus familiars i poder donar-los un enterrament digne, això ja no és prioritari, que qui n'espera 70 en pot esperar 140. El que sí que sabem segur és que no és cap prioritat per al PP, que quan ha governat no només ho ha demostrat, sinó que ha fet tot i més per impedir i perseguir qualsevol investigació. 

Així les coses, aquest cap de setmana coincideixen dues obres teatrals sobre aquesta temàtica. Dues obres magnífiques de Jaume Miró basades en fets reals. Pur teatre documental. A Palma, 'Dels llargs camins', història d'executats durant la Guerra Civil. A Barcelona, 'Diari d'una miliciana', una investigació sobre cinc dones catalanes executades a Mallorca. Sé gairebé segur que els qui no donen suport a la llei de fosses no aniran a veure ni una obra ni l'altra i també s'oposaran a l'esbucament del monòlit de la Feixina. Creu-me que els convindria anar al teatre, a més de parlar amb un parell de familiars dels assassinats.