OPINIÓ
Opinió 27/11/2017

La cultura catalana intervinguda

i
Cristina Ros
2 min

A hores d'ara, no cal enumerar els greuges que l'actual govern de l'Estat ha infringit a la cultura. És històric que com més totalitari és un govern més nosa li fa la cultura. Això llevat que encara la faci servir per riure-se'n, com va practicar la cúpula del franquisme quan, als pintors abstractes que havien de representar Espanya a la Biennal de Venècia a finals dels anys 60, els feien viatjar com a "Propaganda de España" –bé, a ells no, però sí estava escrit en lletres grosses a l'embalatge de les seves obres–. Com deien els franquistes, si aquesta és la seva manera de fer oposició, que continuïn.

Les maneres de fer mal són moltes i molt diverses. Aquests dies hem sabut que l'Estat, per boca del ministre Montoro, ara demana a les institucions culturals l'IVA, del 21%, de les subvencions rebudes abans del 9 de novembre passat, quan la normativa europea va fer canviar a Espanya la seva regulació: les subvencions culturals no tenen IVA, ni n'haurien d'haver tingut mai. I així, hem vist com festivals de tant d'interès cultural com el Temporada Alta es plantegen si podran seguir endavant. Les ganivetades són més fortes i males de suportar quan a la cultura li arriben via la caixa dels doblers.

Des de l'aplicació del 155, la cultura catalana del Principat està intervinguda, això vol dir zero pressupost per a unes institucions culturals i unes iniciatives que de fa no pocs anys han considerat la cultura catalana en el seu conjunt. Així ho fa, així ho ha fet, per posar un dels exemples que sentim més propers i amb més ressò a les Illes, la Institució de les Lletres Catalanes, autèntic paraigua per a les activitats de promoció de la literatura dels Països Catalans. Igualment, podem parlar de l'Institut Ramon Llull, el gran pont de la nostra cultura cap a l'exterior. Avui, necessiten la nostra solidaritat i és més que just i merescut el reconeixement. Com ho és que, des de les Illes, no deixem d'aixecar la veu en contra d'aquesta intervenció, que també, i especialment, va directa als fonaments d'una cultura de la qual som part.

stats