Publicitat
Publicitat

2.420 euros. Com us caurien, gent de la cultura?

Que un ajuntament, com el de Palma, estigui disposat a pagar 2.420 euros a la periodista Isabel San Sebastián per una conferència que ha inclòs dins el programa d'activitats en homenatge a Ramon Llull ens ho diu tot del seu sentit del servei públic, de la concepció que té de la cultura i també de la utilització que fa i pot arribar a fer dels doblers públics per retribuir un acte que, sens dubte, ho és del partit, amics i coneguts.

En una legislatura en què s'ha escatimat a la cultura fins al darrer cèntim, en què a tothom se li ha dit que no hi havia un euro per a la gran majoria d'activitats, en què s'han tancat les portes a gairebé tots els professionals de la cultura si tenien l'estrany vici de voler cobrar per la feina que fan, en què fins i tot un museu que també és municipal va fer una crida pública perquè comissaris i artistes presentassin projectes però que no esperassin ser remunerats... Una legislatura en la qual hem vist com sorgia el microteatre i altres fórmules alternatives perquè no hi havia contractació ni ajuts públics. En uns anys que als catedràtics i professors universitaris se'ls paguen poc més de 200 euros, i a vegades ni això, per impartir una conferència sobre un tema que sí que coneixen a fons. En aquest temps, és ignominiós que amb els doblers de tothom s'estableixi un greuge entre tots aquests experts tan mal pagats i l'amiga no historiadora però remunerada a preu de premi nacional o més.

A més, no voldria deixar de dir que quan el regidor de Cultura de Palma ens intenta convèncer que no són 2.420 euros públics, que un banc en paga la meitat, se li ha de contestar per força que 1.000 euros també són una animalada pel que el Consistori paga als vertaders experts d'aquí. I també se li ha de dir alt i clar que no ens engani, que el banc paga la meitat del que l'Ajuntament li proposa que pagui, i a qualsevol de nosaltres, manco al regidor cultural de la ciutat, se'ns ocorren mil iniciatives millors per invertir aquests 1.000 euros que li arriben del banc. M'agradaria molt saber com li caurien ara mateix 2.420 euros a qualsevol persona que treballi en l'àmbit cultural.

I no és tot una qüestió de doblers. És una qüestió de qualitat i d'idoneïtat. Aquest dijous, el regidor de Cultura de Cort declarava que no s'ha de ser catalanista per parlar de Llull. Podríem discutir-ho, però el que és indiscutible és que no es pot ser anticatalanista declarada.  

L'historiador Guillem Morro, a qui vaig entrevistar aquesta setmana, em deia que els presidents catalans havien tingut l'avantatge damunt els de Balears que sempre han estat envoltats de bons historiadors. I qui diu presidents, diu batles, consellers, regidors de Cultura, etc. A Palma, amb la conferència de San Sebastián, ja s'ha demostrat que pagam almanco deu vegades més si no són historiadors, si a més són dels que s'esforcen a negar la història, si a més se la volen carregar. I, sobretot si, a més, són del partit.