Publicitat
Publicitat

Els homes i la prostitució

Potser avui sigui bon dia per recuperar les paraules de la periodista Maria Fuster a l'entrevista que publicàrem aquest diumenge sobre la nul·la presència masculina al discurs (o al debat o al tema) de la prostitució. Na Maria remarcava un aspecte que és important i del qual no es parla gens o molt poc: no parlava dels proxenetes, sinó dels clients de les dones que exerceixen la prostitució. Aquests homes, venia a dir na Maria, és com si no existissin. Com sempre passa a una entrevista, hi ha reflexions de l'entrevistat que et queden fora per limitacions de l'espai. Maria Fuster em demanava "com és possible que els homes quedin fora del discurs de la prostitució? Com si no fossin els nostres veïnats, els homes de les nostres amigues, el teu home, els polítics que ens representen... És un tema fosc, vetat, del qual no es parla més enllà que dins certs cercles de complicitat dels mateixos homes. Aquest món s'hauria de fer visible i incorporar-lo al debat sobre la prostitució".

Deia que potser avui sigui un bon dia per l'escàndol que hi ha al voltant de la trama presumptament corrupta de la Policia Local de Palma, una trama que –no ho oblidem– està estretament lligada a certs prostíbuls de la Platja de Palma i als serveis de franc dels quals es beneficiaven els agents de l'ordre públic i, segons sembla, no pocs polítics i empresaris. És clar que si aquest entramat de "favors" es confirma, el tema va molt més enllà del debat sobre la prostitució. Però, en tot cas, serveix per dir que si aquest ofici estàs regularitzat com qualsevol altre, i això també vol dir controlat, en comptes de moure's per la part més fosca, segurament s'haurien evitat molts d'aquests casos de corrupció. Si els serveis de les dones que exerceixen la prostitució s'haguessin de pagar en blanc i amb factura, declarar les hores de feina, les condicions, exhibir els contractes, etcètera, em deman quants de clients no deixarien de ser-ho.

I, en tot cas, per què no feim aquesta passa d'incorporar d'una vegada els homes al discurs de la prostitució i almenys podrem establir un debat sincer i complet?