Publicitat
Publicitat

Es marquen prioritats i s'anuncia pacte

Els nous governs van deixant clares les seves prioritats. Diria que passa sempre després d'unes eleccions si no fos perquè unes vegades passa més que no unes altres, quan les prioritats són més inconfessables o, almanco, no tan correctes políticament parlant. Després d'aquest 24-M, més enllà de les discussions que hi ha hagut i que previsiblement han de continuar, atès que no hi ha un sol cap que ostenti el poder en solitari (qualsevol dictador desconeix el que és la discrepància en el si del seu govern), abans fins i tot que no formar govern, es marquen les actuacions a fer amb relativa urgència.

Aquest diumenge, a l'ARA Balears, el  Tema del Dia estava dedicat precisament a aquelles decisions municipals que demostren una nova manera de fer política i que, sobretot, dibuixen línies verdes prioritàries per als principals ajuntaments d'aquestes illes. Només un dia després, també el Consell de Mallorca ha anunciat les seves prioritats al temps que feia públic que Miquel Ensenyat de MÉS serà el nou president de la institució insular. I entre el Consell, els ajuntaments constituïts fa poc més d'una setmana, el Parlament i els acords als quals han arribat PSIB, MÉS i Podem abans de tancar del tot el tema de la presidència del Govern, només un dia després –deia– tots han posat els ulls i diuen que posaran l'acció en més o manco els mateixos àmbits. Mesures per la igualtat social i de gènere, per la preservació del territori, del medi ambient i del patrimoni, per la normalitat de la nostra llengua catalana, per la transparència de les administracions públiques, pel foment de la participació, pel foment de la participació ciutadana, per la diversificació de l'economia, per un nou model de televisió pública i així fins a un llarg etcètera. Segur que me'n deix, de prioritats, però he de dir que, personalment, escriure cadascuna d'aquestes em produeix bones dosis d'alegria i esperança. Dia a dia, haurem de fer-ne l'observació i, si cal, cridar l'atenció si hi ha incompliments.

De moment, una darrera observació: L'anunci de la presidència del Consell de Mallorca per a Miquel Ensenyat, i al marge del que pugui passar després de Sant Joan al Consell de Menorca, tot fa pensar en una resolució imminent a la cúpula del Govern balear. Avís que aquest article pot quedar vell abans que no en publiquem un altre.