Publicitat
Publicitat

El miracle d'atrapar una fotografia

Els fotògrafs sempre ens obren els ulls. M'agrada que just un dia abans de la inauguració del PalmaPhoto (aquest dijous, a partir de les 19 h), l'ARA hagi publicat l'entrevista que vaig fer a Jean Marie del Moral en ocasió de la publicació del seu llibre El Ojo de Miró i de les dues exposicions que té a la Fundació Pilar i Joan Miró i al museu Es Baluard. Un plaer conversar amb qui ha retratat alguns dels més grans artistes i, a més, que em digui que se sent fotògraf, que es reivindiqui com a tal i que no tingui cap necessitat ni una de ser o que se'l consideri artista. Toni Catany ho deia sempre.

Una cosa és ser fotògraf i l'altra és fer servir la fotografia per fer una obra que acaba definida o situada dins un altre àmbit, potser ni millor ni pitjor, simplement diferent. Si a l'entrevista Jean Marie del Moral deia que li agrada pensar que "la fotografia és com un ocell, molt lleuger", i que, per això, "atrapar-la és un miracle", a partir d'aquest dijous del PalmaPhoto i durant un parell de mesos a galeries, museus, centres d'art, bars, restaurants, mostradors i carrers de Ciutat trobarem algunes bones mostres d'aquest miracle que sorgeix d'aturar el temps en un sol instant. També en trobarem que de miracle en tenen poc, perquè com a miracle resulta molt difícil fer una bona fotografia. I així mateix tindrem l'ocasió de contemplar aquelles obres per a les quals la fotografia no passa de ser el mitjà, una eina que l'artista aprofita si això és el que li ve de gust fer.

El festival PalmaPhoto és un bon terreny per observar aquestes diferències entre els fotògrafs i els artistes, dit amb el benentès que conviuen perfectament i que sovint, els uns i els altres, que també es poden considerar el mateix, passen d'un posicionament a l'altre, a vegades amb encert, altres errant-la, amb tota naturalitat. Ja se sap, qui no cau, mai no se sabrà aixecar.

PUBLICITAT
PUBLICITAT