Publicitat
Publicitat

Un motiu més per exigir la derogació de la LOMQE

Tres línies. Qualsevol dels qui vàrem estudiar Batxillerat o, com és el meu cas, BUP abans de 2002 –i això és molt a prop– sabem que si hem volgut tenir una mínima idea d'Història i Cultura de les Illes Balears ens ho hem hagut de cercar com bonament hem pogut. A la universitat, si entrava dins la teva carrera i si no te n'havies anat a estudiar pel món, però, si no era així, el teu bagatge cultural sobre la història pròpia es reduïa a poc més de tres línies. Tres paràgrafs, a tot estirar. I com més vell siguis, menys línies encara et vares haver d'aprendre, fins a reduir-les a zero.

Jo sempre recordaré que l'únic que apreníem de les Illes a l'assignatura de Geografia era que "en Baleares no hay ríos". Era una sentència demolidora. Em va quedar gravat amb sang, perquè com que aquí no tenim rius t'obligaven a saber-te de memòria tots els rius i els afluents de la península Ibèrica, on neixen, on desemboquen i per les principals ciutats que passen. El vespre abans dels exàmens de rius sempre tenia malsons. Amb la nul·la importància que han tingut els rius i els afluents espanyols en la meva vida, si jo ho hagués sabut.

Com podeu llegir en les informacions que ens dóna Mercè Pinya, aquest curs l'assignatura d'Història i Cultura de les Illes Balears ha deixat d'impartir-se, per obra i gràcia de la LOMQE. La polèmica està servida entre un col·lectiu cada vegada més gran de professors i centres que demanen que la Conselleria d'Educació la inclogui en els currículums de Secundària i els responsables de la Conselleria que afirmen que la llei coneguda amb el nom de Wert no deixa marge per a la implantació, encara que es vulgui.

Jo, que desconec si hi ha marge o no per posar aquesta assignatura, el que sé segur és que ens és necessària, més que necessària, és imprescindible que els estudiants d'avui no creixin amb les mancances de cultura pròpia que hem patit nosaltres. Així les coses, aquest és un motiu més per exigir la derogació de la LOMQE als partits que d'aquí no res concorreran a les eleccions generals. Pot ser que en la cursa cap a la presidència del govern espanyol, encara s'hi comprometin.