Publicitat
Publicitat

Un pacte pel transport públic

El transport públic sempre ha estat el gran oblidat a Mallorca. Si es varen fer passes endavant tant a l'illa com a la ciutat de Palma en altres legislatures d'esquerres, la precarietat d'aquells governs i també una administració que en mans d'alguns sembla més feixuga i més burocràtica que no en mans dels altres (la qual cosa no vol dir que sigui pitjor, sinó que hi ha responsables polítics que tiren més pel dret, sense mirar gaire on trepitgen), les passes avançades varen ser bones d'aturar i fins i tot de fer-les recular. El transport públic a la nostra illa encara fa plorera.

Aquest dimarts s'ha celebrat l'assemblea oberta de MÉS i, entre les primeres qüestions que s'han expressat com a preocupació entre la gentada que hi ha assistit, ha estat la del transport públic. És més, la mateixa formació ecosobiranista n'és ben conscient, ho ha treballat en passades legislatures i, com a detall significatiu, el mateix cartell que convidava a assistir a l'assemblea deixava escrit en signes ben visibles la línia d'autobús per desplaçar-se. És cert que també s'hi podia veure la "P" de l'aparcament per a vehicles particulars, però és que des d'un punt a un altre qualsevol de la nostra illa, ara per ara, traslladar-te en transport públic a l'hora que ho necessites, o més o manco, o amb un temps raonable i no havent-hi de passar el dia és encara un luxe a l'abast de pocs municipis i de molt menys ciutadans.

Les dimensions de Mallorca, com de qualsevol de les altres illes, no serveixen d'excusa per no tenir una òptima comunicació en transport públic. Conec persones que no poden anar a visitar els padrins perquè només tenen un dia lliure a la feina, a Palma, i si no tenen cotxe o qualcú que se'ls emporti, no els basta una jornada per anar i tornar.

Ara que es pacten totes les qüestions essencials per als governs autonòmic, insulars i municipals, l'acord de posar fil a l'agulla en el transport públic és essencial i, a més, és urgent. No es fa amb un any, ni amb dos. Així que si volem que les possibilitats de desplaçament siguin les idònies, si volem unes illes més sostenibles i si desitjam que els cotxes no es mengin el nostre territori, s'hi han de posar des de les primeres setmanes. No sigui que tornin a quedar a mitges. Convé veure els resultats i gaudir-ne.