OPINIÓ

Anar a plorar al Borbó?

Intencionadament o no, les principals autoritats de les Balears han errat aquest dilluns el subjecte a qui anar a plorar. També han equivocat el missatge, intencionadament o no. La carta que han lliurat de paraula al rei d’Espanya havia de tenir un altre destinatari, però no interessava. Per a Felip VI, la reclamació havia de ser una altra, com diferent també hauria d’haver estat el missatge als ciutadans després de les respectives audiències. Què ha duit la presidenta del Govern balear, el president del Parlament, la presidenta de Mallorca i el batle de Palma a reclamar a Felip VI solidaritat, ajuts econòmics o a contar-li que aquest hivern les persones d’aquestes illes ho passaran molt malament?

Si tenim en compte que tots els que s’han reunit, presencialment o virtual, amb el rei al palau de l’Almudaina són membres destacats del PSIB-PSOE, enfocant cap a la pèssima situació econòmica que deixa el covid-19 a les Balears, s’ha de convenir que aconseguien, o si més no volien aconseguir, un doble objectiu: d’una banda, distreure el tret i reclamar a qui no n’ha de fer res en aquesta situació per no haver d’admetre que qui ho hauria de fer, el cap de la seva formació, el socialista Pedro Sánchez, no mourà un dit per pal·liar el menysteniment i el greuge històrics cap al nostre arxipèlag. De l’altra banda, aconseguien no haver de reclamar al cap de la Casa Reial que ens tornin al menys el que la família s'ha enduit amb el cas Nóos o que les fuites del seu pare no ens costin un euro o que, atesa la situació econòmica, es conformin amb l’Almudaina com a residència estival i no ens duguin més despeses amb el manteniment de Marivent.

Així, les autoritats balears han tancat files al voltant de la monarquia i del govern de Pedro Sánchez, en una pantomima que ha tingut el seu punt més àlgid quan la presidenta de Mallorca, Catalina Cladera, ha recuperat una de declaracions que teníem datades en l’any de la picor per posar en boca seva, aquí i ara, allò de que “les vacances de la família reial són una de les millors promocions que es poden fer de Mallorca”. Això sí, l’ha actualitzada amb un encara més surrealista "si el rei és a Mallorca, és perquè es pot continuar venint d'una manera tranquil·la i segura”. Anam bé.

Quan la monarquia espanyola està més qüestionada que mai, només una setmana després d’haver arreglat la fuga del rei emèrit i quan a altres bandes d’Espanya se’ls deixa plantats o se’ls declara persones no grates, aquí les autoritats quasi li demanen clemència o compassió o jo què sé, perquè tenim crisi. L’han vist molt commogut, el Borbó? S’ha compromès el monarca espanyol a renunciar a les seves despeses per arreglar-nos la situació? O, per contra, després de rebre els socialistes, se n’ha anat a Petra a fer els honors a la caverna aquesta per la qual sempre ha pres partit? 

Per cert, qualcú li ha parlat de Valtònyc, a Felip VI?