Misc 01/05/2018

Catalá encén els jutges en criticar el magistrat díscol de la Manada

Demanen la dimissió del ministre per haver dit que l’autor del vot particular té “un problema singular”

i
Dani Sánchez Ugart
3 min
El ministre de Justícia, Rafael Catalá, diumenge, a la final del trofeu Comte de Godó, a Barcelona.

BarcelonaRafael Catalá ha encès una guerra judicial arran de la polèmica sentència de la Manada, i molt especialment del vot particular del magistrat Ricardo González, que va demanar l’absolució dels cinc acusats que van violar una noia als Sanfermines, a Pamplona. El ministre de Justícia va carregar ahir contra el magistrat díscol, va dir que “tothom sap” que té “un problema singular” i que per aquest motiu hauria d’haver estat apartat del cas pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Les inusuals declaracions del titular de Justícia del govern de Mariano Rajoy van caure com una bomba a la judicatura, i totes les associacions del sector van reaccionar amb contundència demanant la seva dimissió per unes paraules que els jutges i fiscals consideren “inadmissibles”.

En el fons de l’assumpte hi ha l’enfrontament obert que té Catalá amb el president del Tribunal Suprem i del CGPJ, Carlos Lesmes, contra qui han anat dirigits els dards llançats pel ministre en les últimes jornades. Però fins i tot tenint en compte aquesta lluita, les paraules triades pel ministre per atacar la sentència, en una entrevista a la Cope, van sorprendre els juristes. Fonts del CGPJ es van defensar assegurant que no hi havia motius per apartar el magistrat, van criticar les declaracions del ministre i van demanar als membres del govern espanyol “moderació, prudència i mesura”, a més de “responsabilitat institucional”. Tot i admetre que González ha tingut oberts com a mínim quatre expedients abans del 2001 per haver sigut massa lent en les instruccions i a l’hora de dictar sentències, el CGPJ va informar que des del 2014 no n’hi ha cap i, per tant, tots els expedients estan prescrits. El magistrat díscol sí que va estar de baixa durant un període llarg, i una font judicial va apuntar que va ser per depressió, tot i que la mateixa font va aclarir que si la seva situació l’hagués inhabilitat per participar en el tribunal els altres membres ho haurien dut al CGPJ.

Les paraules de Catalá van indignar les set associacions de jutges i fiscals que hi ha a Espanya. De totes les sensibilitats. Fins i tot les progressistes, que van criticar en el seu moment la sentència -que no veu agressió i només abús en els fets dels Sanfermines- i també el vot particular -que directament reclama absoldre els acusats-, van demanar ahir la dimissió del ministre. Els magistrats consideren que el titular de Justícia està “sembrant públicament dubtes sobre la capacitat i condició” de González i l’acusen d’una “intromissió” que correspon només al CGPJ, que és qui té les competències en la tutela i l’impuls de la tasca disciplinària.

“Avui és pel judici de la Manada i demà serà per qualsevol actuació que no agradi al ministre o al seu govern”, consideren les associacions. Segons els jutges, Catalá confon els interessos electorals amb “el que hauria de ser la seva tasca” com a ministre: “respectar” les decisions i “vetllar” pel bon funcionament del sistema judicial.

Polèmica política

La tempesta generada per les declaracions no va ser només jurídica. També es van desencadenar crítiques polítiques, com la del secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, que va considerar que el ministre té “molt poc respecte per la separació de poders” i va afegir que les declaracions suposen “assenyalar” el jutge. En canvi, el PSOE es va ubicar al costat del ministre, i la portaveu del partit al Congrés, Margarita Robles, exmagistrada del Tribunal Suprem, va coincidir amb ell que el CGPJ hauria d’haver actuat abans, tot i que va dir que ho hauria d’haver fet a causa del retard de la sala en l’emissió de la sentència, de cinc mesos. Mentrestant, Ione Belarra, portaveu adjunta de Podem al Congrés de Diputats, va demanar la destitució immediata del ministre. A més, el PDECat va registrar una petició de compareixença de Catalá al Congrés per explicar què sap del jutge.

stats