LLUITA DE PODER A LA DRETA
Misc 04/06/2018

Rajoy decideix el seu futur al partit

L’expresident espanyol aspira a seguir liderant la formació mentre pilota la successió

i
Dani Sánchez Ugart
4 min
L’expresident del govern espanyol Mariano Rajoy abraçant-se amb Soraya Sáenz de Santamaría divendres.

MadridEl terrabastall que ha suposat per al PP la pèrdua del govern espanyol després de la moció de censura del PSOE ha posat Mariano Rajoy en una situació inesperada a nivell orgànic. L’expresident espanyol i president del partit ha convocat per avui una reunió del comitè executiu nacional, una mena de directiva ampliada on hi ha els quadres del partit, per abordar els pròxims passos. Entre els dubtes més importants que cal resoldre hi ha el mateix futur de Rajoy al capdavant del partit, la presidència del grup parlamentari al Congrés de Diputats i el rol del portaveu a la cambra baixa espanyola.

Les fonts del PP consultades per aquest diari apunten que Rajoy manté els seus plans en secret, i sembla que avui totes aquestes incògnites no quedaran resoltes. Però assenyalen que el més probable és que aspiri a quedar-se a la presidència del partit mentre pilota el procés de successió, que pot haver d’esperar fins passades les eleccions generals, de moment sense data. Les mateixes fonts consideren que és poc probable que Rajoy posi sobre la taula la convocatòria d’un congrés extraordinari per donar pas a un nou president del partit, i que el calendari actual previst, amb un congrés per després dels comicis espanyols, no quedaria alterat.

Això, però, no implica que Rajoy tingui intenció de presentar-se a les eleccions. El PP és un partit sense primàries, i l’actual president podria designar el candidat als comicis, que no seria president del partit fins a l’arribada del congrés ordinari, quan previsiblement seria designat també líder de la formació. Tot i així, Rajoy està rebent pressions d’alguns sectors de la formació perquè faci un pas al costat, però la mateixa estructura organitzativa popular fa molt difícil que aquestes crítiques cristal·litzin si Rajoy no els vol fer cas.

De tota manera, l’expresident espanyol ha perdut moltes opcions per repetir com a candidat, segons coincideixen moltes fonts populars. Tanmateix, es dona gairebé per fet que Rajoy voldrà continuar com a president del grup parlamentari popular. Això, però, no implica que s’apropiï del rol de portaveu, que actualment recau en Rafael Hernando, que té un estil dialèctic de duresa que entronca molt bé amb el to que el PP vol donar a la seva oposició a Pedro Sánchez, d’un marcatge intens sobretot pel que fa a l’entesa amb els independentistes.

Lluita interna

Però la pèrdua de l’executiu ha tingut un efecte pervers en la lluita de famílies del PP, que Rajoy ha de decidir si vol resoldre. L’exvicepresidenta de l’executiu, Soraya Sáenz de Santamaría, que acumulava tot el seu poder gràcies al domini absolut de la sala de màquines de la Moncloa, ha quedat relegada a diputada rasa, i algunes veus apunten a la possibilitat que per compensar la pèrdua, Rajoy la designi portaveu parlamentària. En aquest rol, Santamaría seria l’encarregada de debatre amb Pedro Sánchez en les sessions de control de cada dimecres, a més de tenir més projecció mediàtica diàriament.

Si això no passés, la balança dels equilibris interns quedaria vinclada a favor de la rival interna de Santamaría, l’exministra de Defensa María Dolores de Cospedal. Tot i que el rol orgànic de la també secretària general, i per tant número dos del PP, havia quedat desdibuixat des de la seva entrada a l’executiu i el nomenament de Fernando Martínez-Maillo com a número tres de la formació, és previsible que amb la caiguda del govern Cospedal recuperi les regnes del carrer Génova. Això deixaria Santamaría, que fins ara acumulava un gran poder, absolutament despenjada.

Però dins del PP no tothom veu amb bons ulls premiar Santamaría amb un nou rol. L’exministre d’Exteriors José Manuel García-Margallo, conegut pel seu enfrontament obert amb l’exvicepresidenta, va dir ahir que intentaria evitar que se li doni el rol de portaveu a Santamaría. I si Rajoy fa cas de les pressions que li arribin dels dirigents del seu partit, controlat per afins a Cospedal, Santamaría tindria poques possibilitats.

Justament aquesta rivalitat dificulta que ni Cospedal ni Santamaría liderin la cursa per la successió de Rajoy. Diverses fonts populars coincideixen a assenyalar com el més ben situat el president gallec, Alberto Núñez Feijóo. A les travesses també hi ha la presidenta del Congrés, Ana Pastor.

La cursa per succeir el president del PP

Alberto Núñez Feijóo

És el més ben situat en la cursa de la successió. Algunes veus populars fins i tot apunten que no hi ha cursa, i que és l’únic candidat amb possibilitats. Té a favor el fet de tenir experiència de govern i un perfil moderat que agrada a Rajoy.

Ana Pastor

De nou, el seu perfil moderat agrada al president del PP, però té un handicap: si deixa la presidència del Congrés, la majoria d’esquerres li arrabassaria al PP el control, juntament amb Cs, de la mesa, molt important per frenar iniciatives del govern de Sánchez.

Soraya Sáenz de Santamaría

Un cop perdut el govern espanyol, la fins ara totpoderosa vicepresidenta ha quedat com a diputada rasa. No té cap pes orgànic, més enllà d’una cadira al comitè executiu nacional. Sona com a candidata a fer de portaveu del PP al Congrés de Diputats.

María Dolores de Cospedal

És la número dos de Rajoy al PP i ara, sense càrrecs de govern, podria tornar a remenar les cireres a Génova. El seu enfrontament amb Santamaría dificulta que sigui designada successora de Mariano Rajoy a la presidència popular.

stats