CANVIS A LA DRETA ESPANYOLA
Misc 13/05/2018

Rajoy preveu enviar ministres a liderar les llistes autonòmiques

El PP no pronostica cap crisi de govern fins a l’inici de la campanya, l’any que ve

i
Dani Sánchez Ugart
4 min
Rajoy preveu enviar ministres a liderar les llistes autonòmiques

MadridTot i que encara falta més d’un any per a les eleccions autonòmiques i municipals (seran el 26 de maig del 2019, i es faran juntament amb les europees), el PP ja comença a plantejar l’estratègia a llarg termini per a uns comicis que es preveuen fonamentals de cara a la batalla final de les generals. Amb el debat creuat de la successió de Mariano Rajoy com a teló de fons, el president del govern espanyol és conscient de les conseqüències nefastes que tindria per al seu partit una desfeta en aquesta cita electoral, que deixaria en mans de Ciutadans alguns dels governs autonòmics que ara estan sota domini popular. Per això, segons fonts populars, el partit planteja la possibilitat d’enviar diversos ministres a liderar les candidatures, fet que comportaria una crisi al govern espanyol.

El partit té previst proclamar el gruix de les candidatures la tardor d’aquest any, probablement a l’octubre. Serà aleshores quan es decidiran els candidats de les places més importants, com Madrid. Els candidats municipals a Andalusia ja es van decidir fa unes setmanes, i hi haurà una segona tongada de designacions, que depenen directament de la direcció estatal del partit, a l’estiu, abans de les vacances. Però el plat fort quedarà per a més tard, i serà aleshores quan es començarà a perfilar l’abast de la futura crisi de govern.

Les mateixes fonts, però, van precisar que aquesta crisi no arribaria immediatament després de la proclamació de les candidatures. Els ministres que resultessin escollits per defensar llistes autonòmiques es mantindrien a l’executiu tant de temps com fos possible. Molt probablement, la crisi arribaria poc abans de l’inici de la campanya, d’aquí un any. Aleshores el nou executiu de Rajoy només hauria de durar mig any, i serviria per llançar una nova generació de líders de cara als comicis generals, que al PP preveuen per a principis del 2020, tot i que tocarien a l’estiu. Donen per fet que els del 2018 seran els últims pressupostos que aprovaran aquesta legislatura.

Aquest reforç de les candidatures autonòmiques es farà amb la vista posada especialment en Ciutadans. Al PP són conscients que a partir de l’aprovació dels pressupostos, i de la formació de Govern a Catalunya, el partit taronja extremarà el perfil d’oposició. I el pessimisme relatiu, conseqüència de l’ascens demoscòpic dels taronges (tot i que el CIS d’aquesta setmana, on el PP mantenia la primera posició, els ha calmat), fa que Rajoy hagi pres consciència que necessita un revulsiu per aixecar els ànims internament. I pensa que amb una victòria a les municipals i autonòmiques posaria la primera pedra d’aquesta remuntada.

Entre els noms que sonen per anar a ocupar places autonòmiques destaca el de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría. Al PP són molts els que pressionen Rajoy perquè l’enviï a Madrid com a candidata. Amb la dimissió de Cristina Cifuentes i la crisi oberta a la formació a la capital espanyola, el partit necessita un cop d’efecte a la plaça autonòmica i municipal més important de l’Estat. El president espanyol ja està dissenyant un canvi d’estratègia en el govern orgànic del partit, i vol trencar una dinàmica imposada per Esperanza Aguirre segons la qual el candidat a les eleccions autonòmiques era també el president del partit. Rajoy vol recuperar el control de la delegació madrilenya de la seva formació, i amb la gestora imposada, liderada pel fidel Pío García Escudero, comença a fer-ho. Després Santamaría podria ser designada candidata a una de les dues places (Ajuntament o comunitat), tot i que per aconseguir-ho Rajoy haurà de lluitar amb les reticències de la vicepresidenta, que no vol ni sentir parlar de deixar la Moncloa, des d’on, creu, té més possibilitats de ser l’escollida per substituir Rajoy.

Cospedal repeteix

L’altra gran candidata en aquesta lluita, que té una guerra oberta amb Santamaría cada dia més mal dissimulada, és María Dolores de Cospedal, que serà, amb tota probabilitat, candidata al govern autonòmic de Castella-La Manxa, que va perdre i va anar a parar a mans del PSOE el 2015, tot i guanyar ella les eleccions. Rajoy ja ha dit públicament que podria ser una bona candidata. Aquests dos són els noms més destacats, però també sonen en aquesta llista el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, com a possible candidat -però no a Cantàbria, d’on és el ministre-, o el d’Íñigo Méndez de Vigo, que havia sonat també com a candidat a Madrid. La presidenta del Congrés, Ana Pastor, també podria reforçar llistes autonòmiques.

Moviments també a Europa

El dia 26 de maig, quan se celebraran les eleccions autonòmiques i municipals a l’Estat, hi haurà també una convocatòria de comicis europeus. La nova doctrina europea aconsella que els aspirants a comissaris europeus siguin també europarlamentaris i, per tant, el candidat del PP a les eleccions que vulgui ser escollit comissari haurà d’encapçalar la llista electoral. Entre els noms que més sonen per a la comissaria europea hi ha el d’Íñigo Méndez de Vigo, l’actual portaveu del govern espanyol, que sembla que ja ha expressat la seva voluntat de treballar des de Brussel·les com a mínim durant una legislatura, segons van informar fonts del PP.

stats