Sánchez i Rajoy pressionen el PNB perquè decanti la balança de la moció

Iglesias amenaça de forçar unes eleccions que els ‘jeltzales’ volen evitar si no triomfa la censura

El PNB torna a carregar amb la responsabilitat del futur immediat de la política espanyola. Els nacionalistes bascos s’han consolidat en les últimes hores com l’element definitiu i imprescindible pel qual passen totes les possibilitats d’èxit de la moció censura de Pedro Sánchez contra Mariano Rajoy, un cop descartat el suport de Ciutadans. I, com van fer en el debat pressupostari, tenen intenció de mantenir l’ambigüitat fins al final. Però les pressions sobre els jeltzales, tant dels favorables a la moció com dels contraris, es multipliquen.

El partit va justificar el seu suport als pressupostos generals de l’Estat, la setmana passada, per la necessitat d’allunyar unes eleccions que beneficiarien Ciutadans, la seva bèstia negra -és l’únic partit de l’arc parlamentari espanyol que parla obertament d’acabar amb la quota basca-. Donar estabilitat a Rajoy obria un escenari de legislatura més llarga, que donava temps per acabar amb l’auge demoscòpic de Cs, va justificar aleshores el portaveu nacionalista al Congrés, Aitor Esteban. Però després de la sentència de la Gürtel, i la moció presentada pel PSOE, les tornes han canviat, i l’opció que allunya més els comicis i debilita el partit taronja passa per votar a favor de Pedro Sánchez i descavalcar Mariano Rajoy.

Ho va fer evident ahir el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, que en un moviment tàctic, destinat a persuadir el PNB de votar a favor de la moció, va anunciar que si la iniciativa socialista fracassava, ells presentarien una moció “instrumental” per convocar eleccions de manera immediata. És previsible que aquesta iniciativa comptés amb el suport de Ciutadans, que justament demana al PSOE que faci això ara. I els socialistes ho tindrien difícil per negar-s’hi, ja que han plantejat la seva moció com un plebiscit sobre Rajoy, defensant la necessitat de desallotjar-lo de la Moncloa per higiene democràtica. És a dir, l’amenaça és versemblant, i això va afegir nervis a Sabin Etxea, la seu del PNB, on també valoren els riscos de tombar el govern autor d’uns pressupostos estatals que els afavoreixen.

Mantenir l’actual president espanyol al poder, doncs, és l’escenari que acostaria els comicis de manera més evident, perquè Sánchez ha deixat clar que abans d’anar a les urnes vol “governar” per “recuperar la normalitat democràtica”. Per afegir pressió, a més, Sánchez es va mostrar disposat a “consensuar” la data dels comicis si guanya la moció. Però, a més, votant la moció del PSOE els jeltzales debiliten Rivera de manera directa, perquè retornarien la dialèctica PP-PSOE al parlament espanyol, en lloc de la que ha dominat en els últims mesos, entre Rajoy i Rivera.

En l’altre cantó de la balança, les pressions al PNB perquè s’oposi a la moció passen per la possibilitat que els pressupostos de l’Estat quedin bloquejats al Senat, on el PP té majoria absoluta. Tot i que aquesta opció va ser descartada per fonts parlamentàries populars, durant el dia d’ahir va ser alimentada per alguns sectors del partit com a mesura de pressió per als nacionalistes bascos. El moviment seria difícil d’explicar al PP, perquè aniria en contra de la bandera de la responsabilitat d’estat i l’estabilitat que volen enarborar, però generaria problemes als nacionalistes bascos que van jugar fort en el debat pressupostari. Fonts populars van explicar que Rajoy està portant directament la negociació amb el PNB, després d’haver vist opcions que els nacionalistes bascos acabessin donant suport a la moció. A última hora de la tarda, les mateixes fonts van afirmar que l’aixecament del 155, que arribarà com a conseqüència de la presa de possessió dels nous consellers del govern de Quim Torra, els feia respirar més tranquils.

Contactes discrets

El PNB va mantenir ahir el secretisme. Oficialment, al partit asseguren que estan oberts a negociar, però a l’espera que sigui el PSOE qui els faci alguna oferta. Fonts jeltzales van explicar que Sánchez va trucar al president del partit, Andoni Ortuzar, dilluns a la nit, i que tots dos es van emplaçar a mantenir reunions durant els pròxims dies. Els nacionalistes bascos no tenen intenció de publicitar les trobades.

Mentrestant, el PSOE manté que no entrarà en negociacions pel suport de cap partit a la investidura, tot i que ahir va iniciar una ronda de “contactes” que es va concretar amb trucades a totes les formacions polítiques, i una tarda de reunions protagonitzades pel secretari d’organització, José Luis Ábalos. I, tot i que els socialistes han volgut deixar clar en tot moment que no hi haurà negociacions amb els independentistes, tant la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, com el portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, van rebre la trucada de Pedro Sánchez. El contacte amb ells va arribar molt abans que amb Ciutadans, a qui Sánchez ja dona per impossibles. Ahir Albert Rivera va insistir que no donarà suport a la moció del PSOE i va defensar que només està disposat a tirar-ne endavant una d’instrumental, tot i que tampoc va aclarir si en aquest segon cas hi acabaria votant a favor.

Així, un dia abans que s’iniciï el debat de la moció, les úniques possibilitats d’èxit passen per una suma d’independentistes catalans i nacionalistes bascos, amb Podem i el PSOE. Tant ERC com el PDECat van començar a donar símptomes d’acostament a les posicions favorables a la moció, després d’haver posat condicions en els dies anteriors. El diputat d’ERC Gabriel Rufián, que fa uns dies havia demanat a Sánchez que anés a veure el president dels republicans, Oriol Junqueras, a Estremera si volia el seu suport, ahir va dir que “fer fora carcellers i lladres de la Moncloa no és una opció”. “És una obligació”, va afegir. Mentrestant, el portaveu del PDECat, Carles Campuzano, va recordar després de reunir-se durant una hora amb Ábalos que el programa electoral de la formació contenia entre les seves prioritats desallotjar Rajoy de la Moncloa.

Les opcions, doncs, continuen obertes, i durant el dia d’avui seguiran les reunions a diverses bandes entre els partits de l’arc parlamentari espanyol, que decideixen si s’encaminen a un canvi de majories que podria acabar amb la carrera política de Mariano Rajoy de manera precipitada. I, com comença a ser una constant en la dinàmica política, totes les mirades tornen a estar posades en els cinc diputats del Partit Nacionalista Basc.

Pros i contres de votar per Pedro Sánchez

Arguments a favor

Votar la moció de Sánchez és l’única resposta que pot oferir Podem, per coherència, després d’haver implorat que la presentessin. En un escenari de govern socialista, els liles, actualment arraconats a la cambra, podrien arrencar reformes socials al nou president, perquè els seus vots serien necessaris.

Arguments en contra

Fer president Pedro Sánchez suposaria per a Podem assumir el paper subaltern dins de l’esquerra espanyola, i dificultaria mantenir el discurs del sorpasso.

Arguments a favor

La moció del PSOE és la millor eina per al PNB per debilitar Rivera, que perdria el protagonisme que ha tingut en els últims mesos al Congrés. A més, allunyaria el fantasma d’unes eleccions, que volen evitar pel bon moment de Cs i que, si continua Rajoy, poden arribar immediatament per una moció “instrumental” de Podem.

Arguments en contra

El partit és poc amant dels canvis bruscos de guió. Acaba d’aprovar uns pressupostos amb Rajoy que el PP pot amenaçar de travar, i l’empresariat basc demana ordre.

Arguments a favor

Els republicans han assumit un discurs pragmàtic, que té més possibilitats de desenvolupar-se amb un govern socialista a la Moncloa, sense el suport de Ciutadans. Passarien a ser necessaris en la majoria d’esquerres, i moltes de les lleis que volgués aprovar el govern haurien de comptar amb el seu vistiplau.

Arguments en contra

El cost de fer president un dels artífexs del 155 és elevat per al partit, que haurà de pair contradiccions i negatives del PSOE, que no té previst fer concessions a l’independentisme.

Arguments a favor

El partit portava al seu programa electoral com a prioritat desallotjar Mariano Rajoy de la Moncloa, i havia promès el seu vot favorable a Sánchez si feia una moció de censura. També passaria a ser clau en les majories parlamentàries de suport al govern per aprovar lleis, i això els faria guanyar influència a Madrid.

Arguments en contra

L’estratègia de Junts per Catalunya i el que volen en part les bases del partit passa per mantenir la confrontació, tot i que de manera menys directa, i això és més fàcil amb Rajoy a la Moncloa.

Units-Podem

EAJ-PNB

Esquerra Republicana

PDECat