El govern espanyol multiplica els fronts per aturar “pas a pas” l’1-O

“Si fan 150 coses, nosaltres tenim 151 mesures”, explica la Moncloa

No hi ha cap ministre del govern espanyol que no estigui implicat, d’una manera o altra, amb l’estratègia del govern espanyol per aturar el referèndum de l’1 d’octubre. Ho van demostrar ahir molts d’ells amb una bateria d’anuncis i declaracions que queden resumides en aquesta frase d’un alt càrrec pròxim a la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría: “Si fan 150 coses, nosaltres tenim 151 mesures”. El govern espanyol vol transmetre la sensació que no perd el control de la situació davant de la determinació política dels dirigents sobiranistes. I, a més de l’estratègia de Presidència, que passa indefectiblement pel Tribunal Constitucional, i la probable aplicació de mesures que afectin l’autogovern de Catalunya, ahir diversos ministeris més van apuntar algunes mesures més en l’àmbit sectorial.

La ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, va ser una de les que van explicar aquestes respostes, i va avisar la Generalitat que el govern espanyol “actuarà” si l’executiu català pretén fer servir els centres d’atenció primària com a punts de votació, com havien publicat diversos mitjans. Montserrat no va voler detallar si aquesta resposta arribaria en forma d’avís o amb mesures més contundents. “No permetrem que es perverteixi la dignitat dels pacients i dels professionals, utilitzant-los com a instrument per trencar Espanya i per fer un referèndum il·legal, ja suspès pel Tribunal Constitucional”, va dir la ministra als passadissos del Senat, on es va celebrar la sessió de control al govern espanyol.

En aquesta sessió, Mariano Rajoy, que va haver d’encarar dues preguntes de l’oposició sobre Catalunya, es va espolsar qualsevol responsabilitat de la situació. “No soc el culpable”, va dir el president espanyol en resposta al portaveu del PDECat, Josep Lluís Cleries, i va acusar Puigdemont de voler passar “la culpa als altres dels seus propis actes”. Més enllà d’això, el president espanyol va tornar a demostrar el seu immobilisme i, davant l’oferta del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de seure a negociar el referèndum, va afirmar que es nega i “es tornaria a negar” que se celebri, perquè no pot autoritzar-lo. Segons Rajoy, el Govern “amenaça els alcaldes”, mentre ell s’ha dedicat a “assegurar-se que la Generalitat paga als seus proveïdors”. En resposta al PSOE, el president espanyol es va mostrar disposat a negociar propostes per a Catalunya, però sense “cessions impossibles”.

I és també en el flanc de la hisenda que el govern espanyol està invertint esforços per mirar d’aturar el referèndum. El ministre del ram, Cristóbal Montoro, va confirmar que la setmana passada van enviar un requeriment a la intervenció de la Generalitat perquè expliquin d’on surten els diners per a la campanya publicitària i la web del referèndum. “El que ens estan traslladant és que la Intervenció de la Generalitat no coneix l’origen dels recursos que s’han utilitzat”, va dir el ministre, que va considerar “molt preocupant que ocorri això en un país desenvolupat, civilitzat, on un poder públic estigui fent una despesa pública i que la intervenció d’aquest poder públic no sigui capaç d’informar sobre l’origen d’aquesta despesa”. Per això, Montoro va assegurar que hi hauria “conseqüències” i va dir que qualsevol dirigent que hagi gastat diners públics en l’1-O respondrà “amb el seu patrimoni”. A més, el ministre va fer una crida, dirigida al PNB, a no lligar els pressupostos estatals del 2018 a la situació a Catalunya, perquè, segons ell, seria un “error”.

També va referir-se ahir al referèndum Santamaría, autèntica arquitecta de la resposta estatal, que va assegurar que Puigdemont intenta “netejar la seva imatge” fent ofertes de diàleg al govern espanyol per pactar els termes del referèndum. La vicepresidenta espanyola ho va atribuir al fet que el president català està “en mans dels radicals de la CUP”. I va afegir que el govern espanyol està disposat a negociar “quan i on vulgui”, però no “el que vulgui”, perquè el referèndum està fora de l’equació.