LA GOVERNABILITAT DE L’ESTAT

Podem vol repetir el pacte amb el PSOE manxec a tot l’Estat

Els partits estrenen un banc de proves d’un eventual acord estatal

El pacte de govern entre el PSOE i Podem a Castella-la Manxa va segellar-se ahir amb l’entrada de dos consellers de la formació lila al consell executiu autonòmic. Es va tancar així un culebró que s’allargava des de l’abril, quan la falta d’acord entre els dos partits d’esquerres per aprovar els pressupostos va estar a punt de dur a les eleccions anticipades una comunitat on el PP va quedar a només un escó de la majoria absoluta en les autonòmiques del 2015. Podem va possibilitar aleshores la investidura del socialista Emiliano García-Page però sense garantir-li l’estabilitat, a diferència de l’actual acord, que va ser considerat aquest dijous pel secretari d’organització de Podem, Pablo Echenique, com a “extrapolable” a tot Espanya.

L’acord, segons Echenique, hauria de “marcar el rumb” en l’àmbit estatal perquè, a través d’una moció de censura, es pugui dur a terme “un govern conjunt del PSOE i Podem” abans del 2020 davant “el mal que està fent el PP a aquest país”. Els dos partits continuen així fent passos endavant en la millora de la seva relació, en un camí que va començar arran de la tornada de Pedro Sánchez a la secretaria general socialista. El PSOE i Podem ja tenen uns grups de treball al Congrés per coordinar l’oposició al president espanyol, Mariano Rajoy. Tot i que encara no ha donat resultats palpables, els partits sí que han anat de bracet en les últimes setmanes per augmentar la pressió sobre el govern del PP, com en la petició de compareixença de Rajoy al ple del Congrés per aclarir els nombrosos dubtes que va deixar la seva declaració a l’Audiència Nacional en el judici contra la trama Gürtel.

Però l’entusiasme d’Echenique sobre la possibilitat de repetir el pacte al Congrés de Diputats i expulsar Rajoy amb una moció de censura no és del tot compartit pels dirigents socialistes. El mateix Page, que ja no forma part del nucli dur de l’executiva estatal del PSOE, va considerar que l’acord no era “extrapolable” a Espanya. De fet, Pedro Sánchez prefereix seguir avançant en els pactes concrets al Congrés que dificultin el dia a dia de Rajoy més que no pas fer-lo fora per la via ràpida de la moció, que requeriria els vots dels partits independentistes catalans, davant de l’al·lèrgia mútua dels liles amb Ciutadans.

L’acord castellanomanxec va ser aprovat amb un suport molt majoritari de les bases de Podem, que es va acostar al 80%, i va servir per arraconar els sectors de la formació lila més crítics amb l’entesa amb els socialistes, com l’esquerra anticapitalista representada per Miguel Urbán. Amb el pacte, que converteix el líder de Podem a la comunitat, José García Molina, en vicepresident segon de l’executiu, i la diputada Inmaculada Herranz en consellera de Garanties Ciutadanes, el partit que encapçala Pablo Iglesias es compromet a donar suport als pressupostos autonòmics.

Primer cas

És la primera vegada que Podem, amb la seva pròpia marca, entra en un executiu socialista a escala autonòmica, i tot i les dificultats per repetir-ho al Congrés el pacte sí que podrà servir de banc de proves de cara a les eleccions autonòmiques i municipals del 2019, que arribaran, si no hi ha alteracions del calendari, un any i mig abans dels comicis estatals. En aquest sentit, el pacte encara té més importància en aquelles comunitats on Podem aspira a ser el primer partit de l’esquerra -com a Madrid-, on previsiblement demanarà als socialistes que actuïn de la mateixa manera i accedeixin a donar-los les presidència per evitar que hi segueixi governant el PP, en cas que surtin els números.