09/02/2011

Continuaré anant a 80

2 min

Ja poden canviar la normativa segons la qual se circulava a 80 per hora en bona part de les autopistes d'accés a Barcelona. Jo penso continuar anant a 80. Una vegada hem assumit la idea que a aquesta velocitat els meus fills i jo tenim menys possibilitats de patir un accident i contribuïm a millorar la qualitat de l'aire que respirem, no veig per què hem de canviar d'idea. Els arguments a favor de córrer més no m'han convençut. La idea que anar a 80 o a 100 no modifica en absolut ni la qualitat de l'aire ni el nombre d'accidents resulta tan absurda que sembla mentida que ningú s'ho cregui. Però és evident que hi havia molta gent empipada amb la mesura. Són els conductors que, mentre va durar la normativa, se'm posaven al darrere i em feien senyals amb els llums perquè els deixés avançar. En aquests casos, aplicava el criteri de seguir impassible pel meu carril. Si jo vaig a 80, velocitat màxima permesa, em sembla que no estic obligat a deixar passar ningú. Encara més, impedint que m'avancin els incívics que volen circular a 90 o a 120 vetllo per la seva seguretat i per la del planeta que compartim. Sí: era jo, estimat lector impacient, el que no et deixava avançar i t'obligava a anar des de la sortida del túnel de Santa Coloma fins a Montgat a aquesta velocitat tan poc excitant, tan cívica i tan ensopida.

Però ja no t'ho faré més. Ja no tindré dret a fer-ho. Continuaré anant a 80, i deixaré passar els que vulguin contaminar i assumeixin alegrement un risc més gran de morir esquarterats per la ferralla recargolada dels seus cotxes. Suposo que els impacients empipats amb la mesura dels 80 van votar massivament CiU, que prometia canviar la normativa. A partir d'ara, els accessos a Barcelona estaran altament polititzats: pel carril de la dreta hi circularem molts dels votants d'algun dels tres partits que van introduir la norma, i molt especialment els votants d'Iniciativa i els entusiastes de Joan Puigcercós, gran defensor dels 80. Pel del mig, ens avançaran els del vot indecís i els que voten una cosa i en fan una altra. I per l'esquerra correran, orgullosos d'avançar-nos a tots, els de CiU.

Però ara els que els faran llargues i els tocaran el clàxon perquè els deixin passar seran els del PP, més convençuts que ningú que les autopistes són per córrer tant com es pugui i els bars i restaurants per fumar desesperadament.

stats