02/11/2011

I això no és antiamericanisme

2 min

Als anys 70, en aquest país nostre la majoria de gent d'esquerres era antiamericana. És evident que aquesta actitud era força dogmàtica i primària i que, com tot odi o aversió incondicional, no servia ni per entendre el món ni per construir res de bo. La veritat és que potser no es mereixien l'odi, però tampoc l'entusiasme: els diferents governs americans s'entenien perfectament amb el govern franquista, i promovien les dictadures de dretes i els cops d'estat on hi havia democràcies que en qüestionaven el domini. Això era una mica inquietant per als que vivíem en una dictadura.

Amb la democràcia, bona part de l'esquerra va passar de votar no a votar sí a l'OTAN i a les bases americanes. I amb el temps, i gràcies a noves polítiques internacionals d'alguns presidents demòcrates, els antiamericans han anat relativitzant l'actitud i han pogut deixar de banda els prejudicis i arribar a aplaudir el que té de bo, que és molt, el que fins ara ha estat el país més important del món.

Ara l'antiamericanisme s'ha enquistat en algunes dictadures i en col·lectius que es basen més en les creences i els prejudicis que en els fets. Però això no ens ha d'anul·lar la capacitat de ser crítics, per exemple, amb el paper en relació al reconeixement de Palestina. Per als que, a partir de l'admiració i fins i tot l'enveja per l'Estat d'Israel, hem fet l'esforç de mirar d'entrendre les raons de les dues parts, resulta especialment irritant que el govern d'Obama es vegi forçat a fer costat a un dels governs més reaccionaris que ha tingut mai Israel i comparteixi amb Netanyahu aquesta tossuderia, molt més propera a la creença i a la mania delirant que a la raó, que el porta a negar als palestins ni que sigui la visibilitat simbòlica que tindran a la Unesco a partir d'ara. Retirar les subvencions a la Unesco és de l'ordre de cremar els llibres d'una biblioteca o tancar una escola perquè hi ha entrat un nen palestí. La Unesco dedica bàsicament els recursos a l'educació, i un dels programes culturals difon el coneixement de l'Holocaust arreu del món. A qui castiguen?

stats