PAREU MÀQUINES

'El Mundo' descobreix una reunió del "front de l'odi"

El rotatiu s'escandalitza per una trobada de Puigdemont, Rovira i Otegi a Ginebra

"Res uneix tant com l'odi a un enemic exterior, encara que aquest enemic sigui imaginari". Així comença 'El Mundo' l'editorial d'aquest dilluns, titulat "El front de l'odi de Puigdemont". I qui forma aquest "front de l'odi"? Doncs el mateix Carles Puigdemont, òbviament; la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i el líder de l'esquerra abertzale, Arnaldo Otegi, que segons el diari es van reunir a la seu suïssa de la fundació Henry Dunant, una institució especialitzada en la mediació en processos de pau i que va actuar com a tal en el cas del conflicte basc.

L'aversió (també en podríem dir 'odi') que supura l'editorial contra la figura d'Otegi és tremenda. "Tot apunta que Otegi, immers en la seva miserable operació de rentat d'imatge per presentar-se com a 'artesà de la pau' en uns futurs comicis, està exercint de mediador per fer front comú amb el separatisme català i seguir fent xantatge a un Pedro Sánchez que no va tenir cap inconvenient a pidolar el suport de Bildu per als seus cops de decret electoralistes".

La premsa espanyolista sembla no haver digerit la desaparició d'ETA i, en lloc de mostrar alegria, continua actuant com si hi hagués violència terrorista. 'El Mundo' acaba l'editorial, després de recordar que encara avui hi ha judicis per pertinença a ETA i obviant el paper de l'esquerra abertzale en la dissolució de la banda: "Això és Bildu. El còmplice polític d'ERC i Puigdemont. El soci de Sánchez a Navarra". El socialista basc Jesús Eguiguren es va lamentar en una ocasió que Espanya no havia celebrat el final de la violència. I és que hi ha una cosa pitjor que no saber perdre: no saber guanyar.