ALTO EL FOC D'ETA
Misc 10/01/2011

Arnaldo Otegi, l'ideòleg de la fi d'ETA

La història de les treves i processos negociadors amb ETA alimenta l'escepticisme, però hi ha un element clau que diferencia el comunicat d'avui de tots els anteriors. Aquesta vegada ETA no es mou per iniciativa pròpia sinó per la pressió que ha exercit la mateixa esquerra abertzale, encapçalada pel seu líder Arnaldo Otegi, autèntic cervell del procés d'autodissolució de l'organització terrorista

i
David Miró
1 min

BarcelonaEll va ser qui des de la presó de Martutene va dibuixar l'esquema que ha portat al comunicat d'avui: el fitxatge de l'advocat sud-africà Brian Currin per tutelar un procés de pau que aquesta vegada havia de tenir cobertura internacional. Paral·lelament, Otegi va arrossegar l'esquerra abertzale cap al rebuig de la violència com a forma legítima d'assolir objectius de caràcter polític. Tal com va dir en una entrevista al diari El País, "l'estratègia independentista és incompatible amb la violència armada".

El 5 de setembre passat ETA va fer el primer pas: un comunicat enviat a la BBC en què anunciava la fi "de les accions armades ofensives". Però l'esquerra abertzale exigeix més, i el 25 de setembre reclama un alto el foc permanent, unilateral i verificable. En una entrevista al diari Gara, ETA es mostra disposada a donar el pas. Des de llavors els rumors sobre quan s'havia de produir el comunicat no han deixat de circular, de vegades alentats des del mateix ministeri de l'Interior. Avui, per fi, el comunicat ha arribat.

stats