Misc 09/08/2011

I si Zapatero tenia raó?

i
David Miró
1 min

"Q ui està equivocat és el PP. Reducció del dèficit sí, però dràstica no perquè compromet el creixement". Aquestes paraules les va pronunciar José Luis Rodríguez Zapatero el 5 de maig del 2010, just una setmana abans d'anunciar al Congrés la principal retallada social de la democràcia. Des de llavors Zapatero, amb la fe del convers, ha defensat la tesi contrària: que la rebaixa del dèficit és condició sine qua non per impulsar el creixement. En realitat, ha estat l'opció imposada per Alemanya a la resta d'estats europeus després del desastre grec, però entre la ciutadania ha calat la imatge que Zapatero no ha tingut mai una idea clara sobre el que calia fer.

I el drama és que els mateixos mercats que exigien reduir la mida de l'estat i de la protecció social, ara s'han espantat quan han vist que això significa que automàticament molta més gent té menys diners per gastar, ergo , menys activitat econòmica i menys creixement, ergo , una recessió del tipus double-dip , és a dir, baixada-petita recuperació-baixada més profunda.

I si ara resulta que Zapatero tenia raó aquell 5 de maig? Immolar-se per una bona causa és dramàtic, però al final pot ser positiu. Immolar-se per una idea equivocada és el final més patètic que es pot imaginar.

stats