Publicitat
Publicitat

PARLEM-NE

La primera revolució 'kumba'

L'ANY 2006 EL PERIODISTA Oriol Malló va escriure un llibre molt personal titulat Confessions d'un kumba ressentit, una carregada bestial contra tots els tòpics d'aquest catalanisme pijo - progre - cristià que ha impregnat la generació de catalans que ara mateix protagonitzen el pols més important que l'estat espanyol ha afrontat en dècades. Malló es va quedar descansat criticant l'Església, els esplais i els monitors dels més diversos caus. Sense compartir les tesis de Malló, puc dir que aquell llibre em va ajudar a entendre Catalunya una miqueta millor. Precisament per això, aquest llibre hauria de ser de lectura obligatòria per als analistes del CNI encarregats d'afrontar l'amenaça separatista catalana, perquè aquí s'està covant la que segurament és la primera revolució kumba de la història de la humanitat, una revolta que fa del bon rotllo la seva arma secreta i de la música de Xesco Boix i Lluís Llach la seva banda sonora. La barreja d'idealisme i convicció que es desprèn d'aquest còctel el converteix en un enemic inclassificable, fonedís i imprevisible.

No serveixen els discursos de la por, les crides a la moderació ni els tímids intents de seducció federalista. El kumba es reafirma cada matí en les seues idees i no defalleix, té una voluntat de ferro, indestructible.

Ja sé que hi ha sectors del sobiranisme que somien amb una independència més clàssica, amb alguna acció heroica, un episodi semibèl·lic i algun màrtir, però estan destinats a la decepció. Si hi és, aquesta serà una independència kumba.