PARLEM-NE
Misc 01/08/2013

Quan i per què ha de dimitir un polític?

i
David Miró
1 min

¿HA DE DIMITIR Artur Mas si es demostra que CDC es va finançar il·legalment? ¿Hauria de dimitir Mariano Rajoy pel cas Bárcenas? Aquestes són preguntes especialment pertinents aquests dies i que ens remeten al sempre boirós i relliscós terreny de les responsabilitats polítiques. Hem de partir de la base que la dimissió és una decisió dràstica però no irrevocable. Així, per exemple, Josep Borrell va dimitir com a candidat del PSOE a la Moncloa per un escàndol que afectava uns subordinats seus quan era responsable d'Hisenda, però això no li va impedir més tard ocupar càrrecs al Parlament Europeu. Tothom entén, però, que si Mas i Rajoy dimiteixen seria el punt final a la seua carrera.

Al meu parer, la responsabilitat política total s'ha d'assumir quan es donen dues circumstàncies: primer, que la persona involucrada en el delicte ha estat personalment nomenada per ell (el cas de Bárcenas) i, segon, quan el polític en qüestió s'ha beneficiat d'alguna manera de les irregularitats (finançament irregular de campanyes electorals, material d'oficina per al partit, etc.).

La responsabilitat política consisteix, precisament, a fer-se responsable del que fa un subordinat en el qual s'ha dipositat una confiança. Si un polític nomena algú que després resulta que és un corrupte no ha d'anar a la presó, però ha d'assumir que amb la seua decisió ha provocat un perjudici a l'erari públic i a la societat i n'ha de pagar les conseqüències. És així de senzill i així de complicat alhora.

stats