Publicitat
Publicitat

PARLEM-NE

El rei s'apunta a la tercera via

TENEN RAÓ AQUELLS que diuen que no tot a Madrid és ceguesa o incapacitat d'entendre el neguit català, perquè alguns radars ja comencen a emetre senyals d'alarma. Sense anar més lluny el discurs del rei de Nadal és una autèntica proclama a favor de la tercera via, amb al·lusions directes al "diàleg" i paràgrafs sencers dedicats a lloar les "cultures" i "llengües" d'aquesta "gran nació" que és Espanya. El text demostra que la Zarzuela ha fet el pas que Rajoy ha evitat fins ara: han arribat a la conclusió que cal fer alguna cosa o, almenys, fer-ho veure, per acomodar millor els catalans dins de l'Estat, en la línia del que defensa el PSOE.

Al meu parer hi ha una cosa que uneix la monarquia i el PSOE i que els diferencia de Rajoy. Tant la Corona com l'esquerra espanyola necessiten el suport de Catalunya per no quedar coixes, per no quedar invalidades, mentre que la dreta en pot prescindir completament. Rajoy seria igualment president si a Catalunya no hagués obtingut ni un sol vot. Aquesta és la diferència.

Joan Carles és conscient que si Catalunya vira al republicanisme com a l'any 31 (ara en forma d'independentisme) el seu paper d'institució arbitral quedarà en entredit. El joancarlisme ha estat un fenomen bàsicament socialista i de les elits catalanes. L'any que ve la dreta demanarà al rei ajuda contra la consulta. I aquest serà el moment de trencament definitiu entre Catalunya i la monarquia. Per això el discurs és una crida desesperada a evitar el conflicte i, de passada, salvar-se ell.