El Govern Torra i l'esperit republicà

El nou executiu català ha de ser reconegut com a propi pels 7,5 milions de catalans

Per fi després de 7 mesos i cinc dies Catalunya va recuperar ahir l'autogovern amb la presa de possessió dels consellers del Govern Torra. Tot i que ha trigat massa, la configuració d'un executiu que pugui fer-se càrrec de la governança del país era un pas ineludible per encarar la nova etapa que es va obrir després de les eleccions del 21-D. Durant tot aquest temps s'ha posat en evidència la veritable naturalesa de l'Estat, disposat a saltar-se la seva pròpia llei, i l'arbitrarietat del poder judicial. Però també es pot haver eixamplat l'esquerda que s'ha obert a la societat catalana al voltant del procés sobiranista i que ara tothom reconeix que ha de ser la primera prioritat que cal abordar: recosir el país per evitar la fractura que molts han atiat amb l'objectiu de torpedinar l'avenç del projecte republicà.

I com es fa això? Doncs segurament no hi ha receptes màgiques, però sí que es poden assenyalar dos principis que cal seguir: ser un un molt bon Govern, altament qualificat en la seva capacitació tècnica, i alhora tenir l'habilitat política per projectar damunt el conjunt de la societat catalana el missatge que la Generalitat governa per a tothom, i no només per a una part del país. Es podrà adduir que sempre ha sigut així. I és veritat. Però en les actuals circumstàncies cal fer un esforç extra per demostrar-ho, cal desfer els prejudicis que s'han estès sobre una part de la societat, a la qual volgudament s'ha intentat desvincular de les institucions catalanes, quan no posar-la directament en contra d'algunes d'elles, com l'escola o els Mossos.

Des d'aquest punt de vista, el Govern Torra s'enfronta a una situació desconeguda i només és comparable a la del primer executiu de Jordi Pujol del 1980, que havia de posar en marxa la nova administració catalana. S'ha d'actuar amb entrega total, amb mirada àmplia i amb la mà estesa. Tothom ha de ser conscient que aquest Govern no comptarà amb 100 dies de gràcia. Ha de ser impecable des del minut zero, i no se li permetrà cap error. La responsabilitat que tenen tots els càrrecs del Govern, després dels estralls del 155, és màxima. Tot els ulls n'estaran pendents perquè hi ha massa en joc.

Un bon Govern, en canvi, serà la millor carta de presentació del projecte sobiranista i la demostració pràctica que el seu objectiu no és tornar a unes suposades essències perdudes sinó millorar la vida de les persones. És evident que la confrontació amb l'Estat continuarà (no es pot oblidar l'existència de presos polítics i exiliats), però això ha de ser compatible amb la governança i el disseny d'estratègies a llarg termini per millorar l'economia, apuntalar l'estat del benestar i dibuixar un model de societat obert i integrador. El combat polític potser s'haurà de plantejar més des dels partits que des de les institucions, que no poden veure's com a eines al servei d'una determinada ideologia. L'Estat ja ha demostrat que està disposat a tot per aturar la República Catalana, però res impedeix que des d'aquí s'actuï amb total esperit republicà, és a dir, mirant pels 7,5 milions de catalans.