03/09/2019

Pedro Sánchez prepara el terreny per a unes noves eleccions

2 min
Pedro Sánchez presenta el programa de govern

BarcelonaPedro Sánchez va culminar aquest dimarts en un acte amb militants socialistes a l'estació madrilenya de Chamartín l'estratègia que va posar en marxa després de la investidura fallida del juliol i que consistia en preparar un programa ampli progressista per pressionar Unides Podem. Així, durant el mes d'agost Sánchez ha tingut reunions amb col·lectius feministes, ecologistes i del tercer sector i també amb agents socials per anar perfilant el programa de 370 mesures presentat ahir. L'objectiu de Sánchez era crear un clima d'opinió favorable al govern monocolor del PSOE que obligués Pablo Iglesias a renunciar a l'executiu de coalició.

Tot apunta, però, que l'estratagema no li ha sortit bé perquè Iglesias es manté ferm i, almenys de moment, manté l'exigència que hi hagi ministres d'Unides Podem. Al líder socialista, però, el pla també li serveix per preparar el terreny per a una repetició de les eleccions, ja que li pot permetre culpar els liles d'haver-se negat a fer possible un govern clarament d'esquerres. Per això Sánchez ha inclòs en el seu programa mesures com la limitació de lloguers (sense concretar com), la gratuïtat de les llars d'infants o canvis en la reforma laboral, que són temes sensibles per a Unides Podem.

On sí que no hi ha canvis substancials és en la qüestió territorial. Sánchez es continua negant a parlar d'un referèndum d'autodeterminació i es limita a defensar un diàleg dintre de la legalitat que no s'allunya gaire de la postura que defensava Mariano Rajoy. En tot cas, com que Iglesias ja va renunciar al seu dia a defensar el referèndum si entrava en el govern espanyol, ningú esperava cap canvi en aquesta qüestió. Ara bé, almenys podria haver fet alguna proposta nova o mínimament innovadora que servís per demostrar que els socialistes tenen alguna idea per desenvolupar un Estat de les autonomies que ja fa temps que mostra signes d'esgotament i paràlisi. Però ni això.

Així doncs, l'escenari més probable a hores d'ara és una repetició de les eleccions el dia 10 de novembre per la incapacitat de l'esquerra espanyola per posar-se d'acord. Les enquestes auguren una pujada del PSOE, però també un cert manteniment d'Unides Podem, de manera que a grans trets l'escenari no seria gaire diferent de l'actual. Una majoria absoluta del PSOE és una possibilitat impensable. Per tant, d'una manera o altra els dos partits s'hauran d'acabar posant d'acord.

El que no s'entén és que si al juliol el PSOE va posar una oferta de coalició sobre la taula, ara l'hagi retirat. Si la idea era bona llavors, per què no ho pot ser ara? L'únic argument que ho pot explicar és que aquella oferta es fes amb l'objectiu que fos rebutjada per així preparar el relat de la pròxima campanya electoral, que seria la quarta en quatre anys. Espanya, doncs, ha entrat en una fase d'inestabilitat per la seva crònica incapacitat d'arribar a pactes a través del diàleg.

stats