Recuperar l'autogovern i obrir una nova etapa

El president de la Generalitat, Quim Torra, va signar aquest dimarts un nou decret de nomenament de consellers sense els noms vetats pel govern espanyol, que gràcies al poder que es va atorgar amb el 155 considerava que presos i exiliats no podien formar part de l'executiu i es negava a fer-los efectius amb la publicació del DOGC. Amb l'entrada d'Alba Vergés a Salut, Laura Borràs a Cultura, Damià Calvet a Territori i Àngels Chacón a Empresa, que suposa el pas d'Elsa Artadi a Presidència, Torra salva tots els obstacles legals per formar Govern i forçar que decaigui l'article 155 i l'abusiva intervenció de l'autogovern. Es tracta d'un pas necessari i una mostra de responsabilitat del president, que ja havia aconseguit deixar en evidència el govern espanyol i que podrà continuar la batalla legal als tribunals mentre l'executiu català pren possessió i posa en marxa l'acció governamental després de cinc mesos de paràlisi i usurpació.

La recuperació de l'autogovern era una demanda àmpliament compartida per la societat catalana, que vivia amb angoixa el manteniment 'sine die' del 155, una situació que posava en perill pilars bàsics del país com ara l'escola, els Mossos o els mitjans de comunicació públics. Ara serà el moment de fer balanç del desastre i de reconstruir les estructures malmeses. Però sobretot serà l'hora de posar en valor l'autogovern, de demostrar per la via pràctica que és molt diferent ser governat des dels ministeris de Madrid que des de les conselleries de Barcelona. Des d'aquest punt de vista, aquest Govern també haurà de ser excepcional en la seva capacitació tècnica i política, perquè haurà d'afrontar un repte ingent. El clàssic del socialista Rafael Campalans, "política és pedagogia", agafarà un significat especial en aquestes circumstàncies. La presència de sis dones de les tres inicials en un gabinet de 14 també és una bona notícia en aquest sentit.

La formació d'un govern efectiu es produeix hores abans que a Madrid es debati una moció de censura que pot fer caure Mariano Rajoy i pot convertir el socialista Pedro Sánchez en el pròxim president espanyol. Si es produeix el relleu, hi haurà la possibilitat de crear un nou clima. El president Torra ha jugat amb habilitat amb el calendari davant d'aquesta possibilitat: si Sánchez és president, no tindrà cap excusa per no rebre el màxim mandatari català a la Moncloa i obrir una nova etapa. Un cop més calia demostrar davant del món que no és la part catalana la que rebutja el diàleg. La pilota passa a ser a la teulada de l'Estat.

Finalment, ha arribat l'hora de la política catalana per adaptar-se a la realitat, ocupar totes les parcel·les de poder possibles i aprofitar les oportunitats que brinda tant el naufragi judicial espanyol a Europa com el nou escenari que es pot obrir a l'Estat. Fer política reclama ser conscient de les forces pròpies i de les debilitats de l'adversari. I tant sobrevalorar una cosa com subestimar l'altra sol ser un error.