Publicitat
Publicitat

Adéu, guies turístics

Llegeixo a l’ARA que una nova plataforma, Trip4Real, posa en contacte els turistes amb nadius de la ciutat que visiten perquè els facin de guia gratuït. La il·lusió del gremi deu ser comparable a la que devien sentir, fa uns mesos, quan a Barcelona es va crear un servei de guies turístics, Hidden City Tours, format per sensesostre. Els promotors ens deien que els sensesostre coneixen molt bé la ciutat i que això era una oportunitat per a ells.

Un guia turístic no serà mai tan “autèntic” com un sensesostre, expliqui el que expliqui. Perquè és igual, el que expliqui. El guia tampoc no l’escoltàvem gaire. Un sensesostre és una experiència. Un guia turístic, no. I un “nadiu” sempre serà més autèntic que un guia amb un paraigua, deuen pensar els turistes (els que no són “turistes”, sinó “viatgers”). Suposo que aquests guiris que tinguin ganes que els expliquin la història els guies locals aniran a dormir en pisos turístics, perquè un hotel és massa turístic, car i poc autèntic. I si volen una guia que els expliqui on és el Born i Montserrat se la descarregaran d’internet. Quan vas a fer el guiri, per l’única cosa que has de pagar és per anar a veure un musical.

Jo ho veig molt bé i aniria més enllà. Trobo que els bàrmans han d’oferir un servei de psicologia gratuïta als clients. On s’és vist, pagar per un psicòleg? Un bàrman té l’experiència de la vida, i la vida és una universitat. I tots els desplaçaments que generi l’activitat no econòmica, que es facin amb Uber, esclar, perquè és cert que els taxis són caríssims i que els nostres sous han baixat, però les carreres no. I parlant de carreres. La idea, suposo, és abocar a la misèria els guies turístics que han estudiat la carrera de turisme perquè, quan no tinguin sostre, puguin finalment dedicar-se a la carrera que han estudiat.