16/05/2012

Atac de banyes

2 min

Com tothom sap i cap oient del Fuentes no ignora, Bruce Springsteen és una icona del nostre país, com també ho és (però en segon lloc) la Moreneta. Bruce Springsteen estima Catalunya, entre altres coses perquè als concerts diu coses en la llengua de Mossèn Cinto (cosa que valorem com cal). Bruce Springsteen hauria de tenir casa al Raval, de tan sovint com ve. Per això, fa setmanes que a Catalunya Ràdio passen l'anunci dels dos nous concerts que farà a Barcelona. La veu diu que les entrades del primer dia ja estan exhaurides i que per al segon queden "les darreres". I també ens diu que "torna Bruce Springsteen amb el concert més potent de la seva carrera" i que "si te'l perds, te'n penediràs". Jo, si en fos fan, no voldria penedir-me'n. A mi em fa l'efecte, per com ho diuen, que aquest cop el Boss ja ens donarà la sorpresa i ens comunicarà que s'ha tret el nivell C de català.

Però vet aquí que ahir a la tele parlaven del concert que el nostre home va fer a Sevilla (l'Springsteen, no el Fuentes). I deien (amb certa emoció, també) que va dedicar un tema als indignats . I que "en un castellà perfecte" va preguntar: "No trobeu a faltar ningú aquesta nit? Nosaltres som aquí i ells són aquí! Deixarem que sentin la nostra veu!" I que, tot seguit, va dedicar Jack of all trades als indignats del 15-M "i a tots els que lluiten al sud d'Espanya".

Castellà perfecte? ¿Tan perfecte com el català perfecte que fa servir quan ve aquí? Vol dir que té facilitat per als idiomes, doncs, en lloc de tenir, com jo em pensava, una sensibilitat especial per al català? Si un dia fa un concert davant del Papa, ¿saludarà en un perfecte llatí? (Ave! Status Civitatis Vaticanae! ) I què vol dir això de "tots els que lluiten al sud d'Espanya"? Sud? Només els del sud? ¿I per als seus enamorats del nord d'Espanya ni una menció? Quin atac de banyes, òstima...!

stats