TOVALLONS NEGRES

Boadella i l'àvia Remei

Em trobo a La Razón una entrevista amb Albert Boadella, que acaba de treure un llibre. Veig, alleujada, que l'entrevistador encara l'anomena "joglar" , "kamikaze" i "nedador contra corrent", tot i que ell, com l'avi dels Simpson, repeteix els tòpics de sempre. Que si els diaris i cadenes de Catalunya "treballen per al règim", que si tenim una "patologia paranoica"... Però la gran novetat és que també opina sobre altres qüestions escandalitzatietes. I gràcies a aquestes qüestions, descobrim un nou Boadella, encara més entranyable i embafós que el Boadella que parla del nacionalisme. Per exemple, ens regala unes frases sobre cuina que, si no fos perquè qui les diu és un "kamikaze" i un "nedador contra corrent", serien dignes de l'àvia Remei.

El periodista li pregunta què en pensa de la "cuina d'avantguarda". I el kamikaze diu (tradueixo): "Les estrelles Michelin em fan desconfiar en tots els sentits. No me'n refio: hi ha una pèrdua de sensualitat a la cuina, aquella olor, aquella cosa càlida que tenia la cuina de l'àvia, això s'ha perdut". Reconeixeran que se'n necessiten un parell per ser un kamikaze i parlar -sense ironia- de coses tan pelleringoses com "la cuina de l'àvia", "la pèrdua de la sensualitat" i "aquella olor". Una altra cosa és que el kamikaze potser parla pel que sent dir. Perquè afirmar, sense posar cap exemple, que la cuina amb estrelles no té sensualitat, és com dir que les sueques estan totes bones. Quina cuina amb estrelles no té sensualitat (vulgui dir el que vulgui dir sensualitat )? I, sobretot, quina cuina amb estrelles no té en compte "la de l'àvia" (vulgui dir el que vulgui de l'àvia )? La d'Els Casals? La d'El Celler de Can Roca? Hisop? Ca l'Enric? Les Cols? Manairó? Saüc?Corro a comprar-me el llibre. Només espero que al capítol dels toros s'emocioni amb l'estètica del matador i l'animal i la litúrgia de la mort i de què fan olor els núvols.