TOVALLONS NEGRES

La frase reveladora de l'advocada Seoane

De la frase de l'advocada de l'Estat es desprèn que ella i el TS no desitjaven que sortissin absolts

Escolta aquí l’article en àudio

Em remiro les declaracions de Rosa María Seoane, l’advocada de l’Estat en el judici als nou catalans, que ahir es considerava “molt satisfeta” per la condemna per sedició, que és el que ella demanava. Els del partit ultra Vox i la Fiscalia els demanaven rebel·lió. Hi ha una de les frases que diu Seoane que em resulta estranya: “ Si no se hubiera ofrecido esta alternativa al tribunal –fa– hubiesen podido salir absueltos”.

D’aquesta frase es desprèn, primer de tot, que tant ella com el tribunal no ho desitjaven, que sortissin absolts. Si el tribunal o ella mateixa haguessin sigut imparcials, a priori també els hauria semblat bé l’absolució. I després, se’n desprèn també que perquè condemni, al tribunal se li “ofereix” una alternativa delictiva, com al restaurant, que si no t’agrada el peix et diuen que tenen pasta.

Que digui que “ hubiesen podido salir absueltos” no té cap lògica, perquè de la mateixa manera que no van cometre cap rebel·lió, tampoc van cometre cap sedició. Aquest delicte, el de sedició, hem sabut que la majoria d’estats moderns europeus no el tenen al catàleg (no l’hauria pogut “oferir” en altres països). I no el tenen perquè és un delicte (“alçament tumultuari”) que et porta a pensar en la revolta dels segadors més que no pas en uns manifestants del segle XXI (en una democràcia). Et fa pensar en gent que paga tributs i no impostos, i en reis absolutistes, no en reis parlamentaris. Llegint la sentència entens que consideren que el fet que hi hagi “molta gent” en una manifestació pacífica ja n’invalida el pacifisme, i llavors poden inventar-se violència. Això, a la pràctica, fa que puguin condemnar qui els doni la gana, com és el cas.