CRÍTICA TV
Misc 23/07/2011

Fraccions irreductibles

i
Empar Moliner
2 min

Si em fessin dir quin és l'anunci de ràdio més dispers, estrany, críptic i emotiu, diria aquell dels " Jamones El Charro (pasión por el jamón) ". Una veu femenina diu: "Em dóna el seu de-ena-i?" I una veu masculina li respon (no recordo exactament la xifra, de manera que me la invento): "443326-P". I afegeix: " P , de pernil".

A continuació, sona l'efecte de so de cop de puny que es posa cada dos per tres en tot programa de ràdio refrescant per indicar que el locutor, el becari, el convidat o el senyor que porta les ampolles d'aigua s'ha ficat de peus a la galleda o ha fet una planxa. Després, l'eslògan. " El Charro, pasión por el jamón ".

L'equivalent d'anunci estrany a la tele, trobo que és el de "Damm Lemon 6-4", que es diu "6-4" perquè conté "sis parts de cervesa i quatre de llimona". És aquell en què dos nois, en un xiringuito de platja, maregen el cambrer amb tot de xifres (que si vindrem a les sis però serem quatre…).

El que és matemàticament estrany de l'anunci és que diguin que la cervesa conté sis parts de cervesa i quatre de llimona, en lloc de dir que conté tres parts de cervesa i dues de llimona. Una fracció reductible (ho llegeixo als apunts de primer d'ESO) és la que té els nombres més petits possibles que mantinguin la proporció. És el mateix dir que un jugador rendeix al mil per mil que al cent per cent. I si jo em preparo un negroni, barrejaré un terç de vermut, un terç de ginebra i un terç de Campari. Per què hauria de dir que en barrejo dos sisens, dos sisens i dos sisens? Suposo, però, que el que ha fet l'anunci ha tingut en compte la gran sobrevaloració que pateixen les coses que sumen deu.

stats